MENIU

Maladie neurologică extrem de RARĂ, cauzată de vaccinarea cu serul anti-COVID Johnson&Johnson. Avertismentul FDA

Vaccin Johnson & Johnson

Semnal de alarmă tras de Agenția Americană a Medicamentului (FDA). Instituția avertizează cu privire la existența unui "risc mare" al apariției sindromului Guillain-Barre, o maladie neurologică rară, în urmă vaccinării cu serul anti-Covidprodus de  Johnson&Johnson.

Autoritățile sanitare americane au identificat nu mai puțin de 100 de persoane care au făcut această afecțiune neurologică rară, după administrarea a 12,5 milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, relatează Ziare.com.

Mai mult decât atât, în cazul a 95 din cele 100 de cazuri a necesitat spitalizarea și asta deoarece vorbim despre cazuri severe. Lucuruile nu se opresc însă aici. A fost înregistrat chiar și un deces al unei persoane care suferea de sindromului Guillain-Barre și care fusese vaccinate cu serul Johnson&Johnson.

Maladia afectează anual între 3.000 și 6.000 de persoane în Statele Unite.

FDA anunță, în avertismentul lansat la începutul acestei săptămâni, că, la majoritatea bolnavilor, aceste simprome apar în primele 42 de zile de la vaccinarea anti-Covid cu serul Johnson&Johnson.

În context, persoanele vaccinate cu acest ser ar trebui să consulte de urgență un medic atât în cazul unor dificultăți la mers, înghițit sau mestecat, cât și în cazul unor probleme de vorbire, vedere dublă, incapacitatea de a-și mișcă ochii.

Chiar și în aceste condiții, FDA dă, în continuare, asigurări că "beneficiile (vaccinului Johnson & Johnson) sunt clar mai importante decât eventuale riscuri".

"Șansele că acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, iar nivelul cazurilor raportate depășește doar cu o marja mică nivelul de baza în rândul populației generale", a asigurat, luni, laboratorul farmaceutic Johnson&Johnson, într-un comunicat de presă.

Vaccinarea cu serul Johnson&Johnson a cunoscut perioade de urcuș și coborâș în SUA. Aprobat în luna februarie îa acestui an, vaccinul a trecut printr-o perioadă de suspendare de zece zile, în urmă semnalării unor cazuri grave de formarea unor cheaguri de sânge și a nivelului scăzut al trombocitelor la femei vaccinate cu acest vaccin. Autoritățile sanitare au apreciat și atunci că beneficiile vaccinării cu Johnson & Johnson sunt mai importante decât riscurile, așa că au reluat imunizarea.

Ce este sindromul Guillain-Barré (SGB)?

Potrivit unui studiu al Fundației Internaționale GBS/CDIP, sindromul Guillain-Barré, numit și polinevrită idiopatică acută și paralizie ascendentă Landry, este o tulburare inflamatorie a nervilor periferici, acei nervi situați în afara creierului și a măduvei spinării. Se caracterizează prin instalare rapidă a slăbiciunii și adesea a paraliziei la nivelul picioarelor, brațelor, mușchilor respiratori și feței. Slăbiciunea este însoțită adesea de senzații anormale.

Mulți pacienți necesită internarea într-o secție de terapie intensivă la începutul bolii, mai ales dacă este necesară susținere respiratorie cu ajutorul unui aparat sau dacă este afectat procesul de înghițire. Cu toate că majoritatea oamenilor se recuperează, acest process poate dura mai multe luni și este posibil ca unele persoane să rămână cu invaliditate de diferite grade pe termen lung. Rata de mortalitate este sub 5%. SGB poate apărea la orice persoană, la orice vârstă, indiferent de sex.