MENIU

Maimuțele au o abilitate uimitoare: își pot da seama dacă ai sau nu dreptate

După cum știi, maimuțele sunt cele mai apropiate rude ale omului, iar cercetătorii au descoperit recent încă un capitol la care ne asemănăm. Mai exact, primatele își pot da seama ce e în capul cuiva și dacă are dreptate în ceea ce gândește.

Dezvoltarea cognitivă umană este influențată de capacitatea de a cunoaște că alții au alte gânduri și asta se dezvoltă în copilărie, înaintea vârstei de 5 ani. Aceasta marchează momentul în care un copil înțelege gândurile și emoțiile altora, prin procesul numit teoria minții.

Până la un punct, și maimuțele "citesc gândurile altora" – acestea înțeleg ce vrea cineva, ce altcineva ar putea ști bazat pe ce văd și ce aud, și nu numai. Dar până acum, maimuțele au eșuat în a dovedi că știu ce gândește altcineva, chiar și când greșește.

O astfel de înțelegere presupune de fapt înțelegerea că nu tot ceea ce în mintea noastră este real, arată co-autorul studiului, Michael Tomasello, profesor de psihologie și neuroștiință la Duke. „Înseamnă de fapt înțelegerea că există o lume mintală, distinctă de lumea fizică", afirmă acesta.

Studiul a presupus ca maimuțele să urmărească două videoclipuri. Într-unul, o persoană în costum de maimuță ascunde o piatră, iar un om vine să ia piatra de sub cutie. Persoana deghizată fură la un moment dat piatra de sub cutie, astfel că celălalt individ face o presupunere falsă despre locația cutiei.

Maimuțele ce au vizionat acest videoclip au avut privirea urmărită cu un senzor cu infraroșu, iar acestea s-au uitat îndelung la locația despre care omul știa că ascunde piatra, intuind că acesta crede că acolo se află obiectul.

Rezultatele sunt identice cu cele din experimente similare efectuate cu bebeluși cu vârsta de sub doi ani și este prima dată când un animal trece testul credinței false.

Sursa

Mai multe articole despre:
minciuni maimuţe abilitate