MENIU

VIDEO Maia Sandu: Exploziile din Transnistria "pornesc de la forțe din interiorul regiunii". Nivelul de alertă, ridicat la roșu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că exploziile produse în Transnistria îşi au originea la forţe din interiorul regiunii separatise.

Sandu a făcut declarații după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care a fost convocată în legătură cu situația din Transnistria. Aceasta a declarat că incidentele din ultima perioadă au apărut după ce în regiune s-au intensificat  tensiunile dintre diferite forțe, potrivit agora.md.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore este o  escaladare a tensiunilor. Autoritățile urmăresc cu precauție evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe în interiorul regiunii, iar acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și afectează R. Moldova. Condamnăm orice acțiuni și tentative de a pune în pericol siguranța R. Moldova. Chișinăul insistă asupra reglementării pașnice a regiunii”, a declarat Maia Sandu, citată de Agora.md.

Consiliul Suprem de Securitate a recomandat următoarele măsuri:

- Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

- Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

- Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică.

- Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Pe de altă parte, autointitulatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a convocat Consiliul Supem de Securitate al regiunii și a anunțat instituirea cod roșu de pericol de terorism în regiune.