MENIU

Mai multe ONG-uri de mediu, care ar fi fost controlate de oameni politici, au rămas fără finanţare

Ministerul Mediului a suspendat finanţarea mai multor proiecte derulate prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) de organizaţii non-guvernamentale suspectate că ar fi controlate de personalităţi politice.  

Scandalul apărut cu privire la alocarea unor milioane de euro de la Administrația Fondului pentru Mediu în conturile unor ONG-uri controlate de oameni politici s-a încheiat printr-o decizie a Ministerului Mediului, prin care s-a suspendat finanţarea proiectelor, scrie Ecopolitic.

În urma verificărilor efectuate de către Direcția Corp Control al MMAP la Administrația Fondului pentru Mediu, s-a dispus revocarea sesiunii de finanțare și inițierea unui ordin de ministru prin care să se aducă modificări asupra Ghidului de finanțare și care să stabilească perioada de desfășurare a unei noi sesiuni de finanțare.

Controversele au apărut la începutul anului 2015, când Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) a alocat aproape 5 milioane de euro unor ONG-uri, pentru realizarea de proiecte educaționale. Organizațiile ecologiste acuzau însă instituția că ar fi direcționat banii către asociații și fundații controlate de politicieni și de apropiați ai acestora.

În luna februarie, Coaliția pentru Mediu din România (CMR) a solicitat demisia președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, pentru grave nereguli în acordarea finanțărilor în cadrul programului vizând conştientizarea publicului privind protecţia mediului.

Cele 27 de organizații ale CMR sesizau grave nereguli în procesul de evaluare administrativă a proiectelor depuse, precum şi posibile fraude în acordarea de finanțări unor organizații afiliate politic sau fără activitate relevantă pentru protecția mediului.

În urma acestor declaraţii, Ministerul Mediului a trimis Corpul de Control la AFM pentru a verifica suspiciunile. Astfel, în urma controlului s-a dispus revocarea sesiunii de finanţare.