MENIU

MAFIA taximetriștilor din Capitală.  Cum să NU fii păcălit în zonele „cu probleme”

Taximetriștii din Capitală au fost amendați pe bandă rulantă de polițiștii locali. Zonele în care au fost date cele mai multe amenzi  au fost în Centrul Vechi, Gara de Nord, magazinul Unirea, precum și în stațiile de taxi de lângă spitale și mall-uri. Bucureştenii sunt sfătuiți să nu accepte negocieri sau prețuri impuse și să refuze să plătească o cursă dacă nu este înregistrată.  

 

Poliţia Locală Bucureşti a anunțat, joi,  că a organizat în acest an 59 de acţiuni care au vizat activitatea de taximetrie, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 1,8 milioane de lei.

”Punctele problemă” din Capitală sunt, în funcţie de numărul amenzilor aplicate, Centrul Istoric, Gara de Nord, magazinul Unirea, zona Alba Iulia sau staţiile de taxi din apropierea marilor spitale şi a mall-urilor.

„De exemplu, în zona Șelari, la ora 1 noaptea, pe o cursă spre Grozăvești, taximetristul cere de patru ori mai mult decât prețul corect, 40 de lei în loc de 10 lei cât face cursa”, menționează Poliția Locală. Negocierea s-a făcut în geamul portierei iar taximetristul a plecat cu aparatul pe liber în loc să îl pornească să înregistreze.

Poliţia Locală sfătuieşte clienţii să nu plătească cursele dacă nu au fost înregistrate pe aparat şi să nu negocieze cu taximetriştii.

De la 1 ianuarie 2019, poliţiştii locali din Bucureşti au iniţiat 59 de acţiuni speciale care privesc activitatea de taximetrie. În această perioadă, cuantumul amenzilor aplicate pentru depistarea neregulilor se ridică la suma de 1.838.600 lei.

Polițiștii locali au făcut și un top al taximetriștilor sancționați de D.G.P.L.C.M.B.: L.C.V., cu amenzi de peste 20.000 de lei plus o reținere a certificatului de pregătire profesională, urmat, la mică distanță, de I.F. cu două sancțiuni de câte 10.000 de lei dar cu două măsuri complementare aplicate de reținere a certificatului de pregătire profesională. Clasamentul e închis de V.G. cu 10.500 lei amendă și o reținere a autorizației taxi.

Cele mai frecvente abateri constatate au fost refuzul cursei, solicitarea de suprapreţ, neeliberarea bonului fiscal, lipsa afişării tarifului cât şi intervenţia asupra aparatelor de taxat prin instalarea ilegală a unor dispozitive electronice artizanale, menite să majoreze preţul real”, a anunţat joi Poliţia Locală Bucureşti.

În cazul unor fapte mai grave, poliţiştii locali au reținut și autorizații taxi, 68 la număr, și au retras și certificate de pregătire profesională - 109.

Au mai fost întocmite 115 adrese către alte autorităţi de autorizare din judeţul Ilfov şi, în cazul a 25 de autovehicule, a fost sesizată Brigada Rutieră Bucureşti în vederea reţinerii certificatelor şi plăcuţelor de înmatriculare. În total, peste 2.800 de şoferi de taxi au trecut prin filtrul poliţiştilor din cadrul Poliţiei Locale Bucureşti.

«Punctele - problemă» ale Capitalei în privinţa taximetriştilor indisciplinaţi sunt, potrivit numărului de amenzi aplicate, Centrul Istoric, Gara de Nord, magazinul Unirea, zona Alba Iulia sau staţiile de taxi din apropierea marilor spitale sau a mall-urilor.

Poliția Locală Bucureşti a mai avertizat că acțiunile de control vor continua „până la asigurarea unui cadru civilizat al activităţii taxi astfel încât bucureştenii să poată beneficia de servicii de calitate”.

Poliţia Locală Bucureşti îi îndeamnă pe bucureşteni să refuze achitarea contravalorii unei curse dacă aceasta nu este înregistrată pe aparat. Mai mult, cei ce apelează la servicii de taximetrie sunt avertizaţi să nu negocieze şi să nu accepte preţuri impuse.

În aceste ultime zile din anul 2019,  a început o campanie în vederea combaterii nelegalităţilor din transportul public în regim de taxi, în “punctele problemă” fiind distribuite flyere de informare, se mai menționează în comunicatul Poliției Locale București.