MENIU

MAE, precizări de ultimă oră despre turista româncă din Grecia depistată cu COVID-19

coronavirus Foto: Pixabay.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, noi precizări în legătură cu turista româncă depistată cu COVID-19. 

 

O româncă a fost depistată pozitiv cu coronavirus, în timp ce se afla în vacanță cu soțul ei în Grecia. Este primul caz de COVID-19 confirmat în rândul turiştilor străini în insula grecească Creta. După aflarea rezultatului, femeia își va petrece concediul în Grecia în carantină.

După ce în urmă cu o zi Ministerul de Externe a transmis o serie de informații legate de turista româncă depistată cu coronavirus în Grecia, instituția a revenit duminică și a făcut o serie de rectificări.

Ministerul Afacerilor Externe informează că cetăţeanul român, confirmat cu noul coronavirus în Grecia, a sosit în Creta la data de 1 iulie (şi nu 2 iulie, aşa cum comunicaseră iniţial aceleaşi autorităţi elene), cu o cursă charter directă pe ruta Bucureşti - Heraklion.

„În continuarea precizărilor transmise referitoare la cazul turistului român confirmat pozitiv pentru infecția cu COVID-19 în Grecia - Insula Creta, MAE precizează că, în urma solicitării Ambasadei Romaniei la Atena de clarificare a circumstanțelor cazului, autoritățile elene au informat că cetățeanul român a sosit în Creta la data de 1 iulie (și nu 2 iulie, așa cum comunicaseră inițial aceleași autorități elene), cu o cursă charter directă pe ruta București - Heraklion”, anunță MAE.

Sâmbătă, MAE transmitea că turista româncă ar fi intrat în Grecia pe 2 iulie, cu o cursă charter de la București cu o escală la Atena. 

„De asemenea, conform informațiilor transmise de autoritățile elene, cetățeanul român a fost deja transferat în unitatea hotelieră special destinată în care își va efectua carantina împreună cu un membru al familiei. Starea persoanei infectate este bună, aceasta beneficiind de monitorizare medicală”, a mai precizat, duminică, MAE.

Reprezentanţii Ambasadei României la Atena sunt în dialog cu cei doi cetăţeni români, fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19.

MAE reaminteşte că a transmis şi transmite informaţiile relevante în acest caz în strictă conformitate cu elementele comunicate la rândul lor de autorităţile greceşti.

În context, Ministerul Afacerilor Externe arată că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena - 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic - 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români, care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă - 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic - 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51914http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.