MENIU

Macron a anunțat patru mari axe de lucru pentru noul guvern. Reconstrucția țării, prioritară

Emmanuel Macron

 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat ,,patru mari axe de lucru” pentru proaspătul ,,guvern de luptă”, cu care va conduce țara 600 de zile. Două dintre acestea vizează reconstrucția țării și patriotismul republican. La prima întâlnire cu membrii cabinetului, președintele a făcut apel la ,,o schimbare profundă de metodă”.

Președintele s-a întâlnit, la Palatul Elysee, cu echipa noului cabinet, cerând,,o schimbare profundă de metodă”.

,,Este un guvern de 600 de zile, așa cum a arătat președintele Republicii, de vreme ce mai sunt mai puțin de doi ani înainte de finalul acestui cincinal și până în ultima zi (...), ne vom îndeplini pe deplin sarcina noastră și vom lucra din greu, cu hotărâre”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, la finalul întâlnirii. Acesta a precizat că Macron a stabilit patru mari direcții de lucru, prioritară fiind reconstrucția țării, economică, socială, de mediu, culturală și teritorială.

A doua axă vizează patriotismul republican. ,,Vom avansa cu obiective clare, vom merge până la capătul ambiției noastre privind școala”, a declarat Attal, referindu-se și la justiție și poliție, instituții care ,,sunt zbuciumate,” și la ,,egalitatea de șanse”.
 
Un alt obiectiv stabilit de președinte prevede ,,mai multe libertăți și asociații mai largi decât înainte”, cu sprijinul ,,forțelor vii ale națiunii, economice și sociale și sindicate.”
 
Purtătorul de cuvânt al guvernului a precizat că ,,a patra axă este Europa, de vreme ce nu ne construim independența fără o politică europeană cât mai puternică posibil”.
 
Cele patru axe vor fi prezentate de premierul Jean Castex în declarația sa de politică generală, săptămâna viitoare, notează hotnews. 
 
Jean Castex este cel care a coordonat planul de ieșire din carantină în timpul epidemiei de coronavirus. Acesta a fost propus de Emmanuel Macron după demisia lui Edouard Philippe din funcția de premier.