MENIU

Luxemburg a trimis un contingent de 27 de militari grupului de luptă al NATO de la Cincu. În ce constă misiunea acestora

François Bausch, ministerul luxemburghez al Apărării

Luxemburgul a trimis, duminică, un contingent militari format din 27 de persoane în România pentru a întări flancul estic al NATO. Aceşti militari luxemburghezi vor fi integraţi într-un batalion multinaţional condus de Franţa şi care cuprinde şi trupe neerlandeze – care vor fi înlocuite începând din iulie de o companie belgiană. Ei vor îndeplini misiuni de recunoştere.

Potrivit susrei citate, guvernul marelui ducat de Luxemburg a aprobat această misiune încă din data de 12 decembrie pentru o durată programată de doi ani şi jumătate, transmite La Libre Belgique, citată de Rador și preluată de G4Media.ro.

Viceprim-ministrul şi ministru al Apărării François Bausch a asistat, duminică, la plecarea contingentului luxemburghez, care va participa la activităţi de vigilenţă întărită (în engleză „enhanced Vigilance Activities”, eVA) ale NATO în România, decise în urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie 2022.

Contingentul a decolat la bordul unui avion militar Airbus A400M al flotei comune belgiano-luxemburgheze, a precizat ministerul Apărării într-un comunicat.

Participarea luxemburgheză la eVA România prevede desfăşurarea iniţială a 27 de militari, cu un prag maxim de 30 de membri ai armatei, pe o durată totală de 28 de luni, în baza de la Cincu (centrul României).

Misiunea membrilor armatei constă în participarea cu un pluton de recunoaştere uşor, integrat într-o companie neerlandezo-belgiană, şi eventual cu posturi de stat major sau de sprijin operaţional, administrativ, logistic sau medical.

„Mulţumesc tuturor militarilor luxemburghezi care garantează securitatea noastră în România, umăr la umăr cu aliaţii lor din NATO. Prezenţa lor dă un semnal clar de descurajare şi de voinţă de a apăra împreună spaţiul euroatlantic”, a declarat Bausch, citat de comunicat.