MENIU

Lumea, așa cum n-ai mai văzut-o: așa funcționează vederea la mai multe animale

Te-ai întrebat vreodată oare cum văd animalele lumea? Ei bine, un studiu ne arată lumea prin ochii animalelor, care se pare că nu arată atât de clar precum te-ai fi așteptat.

Oamenii de știință de la Duke University au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat vederea mai multor specii de animale, pentru a vedea cât de ascuțită este aceasta. „În regatul animal, majoritatea speciilor par să vadă lumea mult mai neclar decât oamenii", a declarat Eleanor Caves, un ecolog specializat pe vedere la Duke.

Mai exact, specialiștii au analizat anatomia ochilor în cazul mai multor specii și s-au folosit de teste de comportament pentru a testa vederea lor. În acest sens, experții s-au folosit de metoda „cicluri per nivel". Ulterior, au introdus rezultatele obținute într-un program, care a arătat cum se vede lumea prin ochii anumitor animale.

Însă, pentru a putea face o comparație între vederea oamenilor și cea a animalelor, trebuie să știi că cercetătorii au înregistrat 60 de cicluri per nivel, ceea ce înseamnă că vedem 60 de perechi de lini albe și negre paralele în cadrul unui nivel de vedere. Iar potrivit, specialiștilor, cimpanzeii și alte primate văd lumea cam în același mod ca noi.

„Puține animale însă au dat dovadă de o vedere mai bună, cu excepția unor păsări de pradă, a căror acuitate vizuală este de două ori mai bună decât a noastră. De exemplu, o specie de vultur australian poate vedea 140 de cicluri per nivel, ceea ce îi permite să observe animalele mici care aleargă pe pământ, chiar dacă ei zboară la altitudini de mii de metri", a mai spus Eleanor Caves.

Cât despre păsări, acestea văd 30 de cicluri per nivel, iar elefanții doar 10. În acest punct, oamenii sunt considerați orbi din punct de vedere legal. Cu toate astea, majoritatea animalelor și insectelor se află sub limita de 10. Printre acestea se numără bufnițele, crocodilii, găinile, leneșii, veverițele, rechinii și țânțarii.

Sursa

Mai multe articole despre:
animale ochi vedere