MENIU

Ludovic Orban reclamă la Avocatul Poporului noul COD FISCAL, inclusiv supraimpozitarea muncii PART-TIME

Ludovic Orban, lider Forța Dreptei

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că formaţiunea sa va sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională ordonanţa care prevede modificarea Codului fiscal. Orban a invocat vicii de procedură, dar și argumente de fond, una dintre măsurile contestate fiind supraimpozitarea muncii part time.

„Vom sesiza în cursul acestei săptămâni Avocatul Poporului ca să avem conştiinţa împăcată că facem tot ce depinde de noi, solicitându-i cu argumente să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. Ordonanţele simple nu pot să modifice legi organice, ordonanţele simple pe perioada vacanţei parlamentare se emit în baza legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în această perioadă nu se pot emite decât ordonanţe simple, care nu pot, din punct de vedere constituţional, să modifice legi organice. În modificările care au fost adoptate în ordonanţă la Codul Fiscal există prevederi care în mod normal făceau parte din legi organice şi acesta este un argument pentru atacarea la CCR”, a anunțat Orban, după reniunea Consiliului Naţional al partidului Forţa Dreptei.

IMPOZITAREA PART TIME, O MĂSURĂ PROFUND INJUSTĂ

Fostul premier și lider al PNL a invocat argumente de fond pentru atacarea la CCR a acestui act normativ, cum ar fi nerespectarea justei distribuţii a sarcinii fiscale şi egalităţii în faţa legii, iar exemplul pe care l-a oferit a fost cel al supraimpozitării contractelor part-time.

Este o măsură profund injustă, incorectă faţă de cei care muncesc, care îi duce pe foarte mulţi în situaţia de a nu mai putea să câştige veniturile pe care le câştigau din contractele part-time, pentru că, aducând la absurd, se poate ajunge la situaţii în care omul munceşte 2-3 ore pe zi şi trebuie să vină cu bani de acasă ca să poată să-şi plătească contribuţia la nivelul salariului minim brut”, a mai precizat liderul partidului Forţa Dreptei.

Orban a mai dat exemple de discriminări fiscale privind domenii precum domeniile construcţiilor şi agriculturii, microîntreprinderile şi persoanele care încasează venituri din activităţi independente.