MENIU

Ludovic Orban, mesaj surprinzător pentru români: Nu țineți cont de deciziile CCR, fiți responsabili și rămâneți în spitale!

Ludovic Orban, premierul României Foto: Inquam Photos/George Călin

Ludovic Orban a transmis sâmbătă un mesaj surprinzător românilor! Premierul îi îndeamnă pe cei care sunt infectați cu noul coronavirus să rămână internați în spital și să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, care permit externarea la cerere a pacienților chiar daca sunt pozitivi COVID.

 

„Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare. E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament

CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare”, a declarat, sâmbătă, Ludovic Orban, la un post TV.

Cererea premierului vine după creșterea de la o zi la alta a cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 și a deceselor și implicit a solicitării sistemului medical din România. Numărul de paturi disponibile de la sectiile de terapie intensivă a scăzut foarte mult în ultimele zile a anunțat ministrul Sănătății. Potritivit bilanțului coronavirus de sâmbătă, 4 iulie, ce sâmbătă, de la începutul epidemiei au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. În decurs de 24 de ore, de vieri până sâmbătă au fost raportate 416 cazuri noi de infectare şi 23 de decese. De la începutul epidemiei, au murit 1.731 de români din cauza COVID. Pe de altă parte, dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

Potrivit anunțului ministrului Sănătății, numărul locurilor disponibile la terapie intensivă este scăzut la acest moment și au început deja transferuri de pacienți între spitale. România urcă spre o rată de transmitere a COVID-19 de la 0,6-0,7 la 1,4, existând în continuare focare, a declarat vineri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Nelu Tătaru a anunţat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege pentru a fi clarificate noțiunile de boală transmisibilă, de izolare și de carantină, în urma deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că izolarea și carantina nu pot fi reglementate prin ordin de ministru. În plus, a mai spus, ca și șeful Executivului, că, dacă situația o va impune, starea de alertă va fi prelungită.

Mesajul premierului de nerespectare a deciziei CCR vine după ce judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională. Potrivit CCR, nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege, și nu prin ordin de ministru. CCR a dat curs contestației Avocatului Poporului, Renate Weber, cu privire la neclaritatea articolului 25 din Legea privind reforma în domeniul sănătății, care lasă loc ministrului Sănătății să emită ordin pentru a institui măsura carantinei, izolării/internării, ca prevenție anti-COVID-19. Renate Weber a declarat la data sesizării, pe 27 mai, că reglementarea, care restrânge libertatea individuală a cetățeanului, trebuie asigurată prin lege, altfel este neconstituțională. Avocatul Poporului susţine și că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a internat obligatoriu şi pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome.