MENIU

Ludovic Orban, după condamnarea șefului UNIFARM: „Pe Adrian Ionel nu l-am numit eu. E foarte grav. Sunt circumstanțe agravante”

Ludovic Orban, lider Forța Dreptei Foto: Facebook.com

Ludovic Orban, lider Forța Dreptei, a făcut primele declarații, în exclusivitate, la Controversat, cu Ionela Arcanu, despre achizițiile din primul an de pandemie, în timpul mandatului său de premier al României.

„Orice persoană care a comis fapte de corupție trebuie pedepsită, iar dacă faptele au fost în perioada de inceput a pandemiei sunt circumstante agravante. E foarte grav si astfel de fapte trebuie pedepsite. 

Pe Adrian Ionel nu l-am numit eu la Unifarm, cred că a fost numit in 2015.

Despre acuzații nu am avut stiinta decat ce a aparut in presa, nu am avut stiinta de vreo ilegalitate in procesul de achiziție”, a declarat fostul premier Ludovic Orban, lider Forța Dreptei, vineri seară, laControversat, cu Ionela Arcanu. 

Adrian Ionel - fostul șef al UNIFARM a fost condamnat, vineri, la șase ani și opt luni de închisoare cu executare. Decizia Tribunalului București nu este definitivă.

Soluția instanței: „condamnă pe inculpatul IONEL EUGEN ADRIAN la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni închisoare. Menține măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpatul IONEL EUGEN ADRIAN.

Condamnă pe inculpata RADU MARIA LIZICA DANIELA la pedeapsa rezultanta de 4 ani si 4 luni inchisoare. Menține măsura preventiva a controlului judiciar dispusă fata de inculpata RADU MARIA LIZICA DANIELA. Admite în parte acțiunea civilă formulată de CN UNIFARM SA și obligă inculpații IONEL EUGEN ADRIAN si RADU MARIA LIZICA DANIELA, în solidar, la plata sumei de 17.136 lei. Cu drept de apel”.

În primul an de pandemie în România, în luna octombrie 2020 apăreau informații bombă din dosarul UNIFARM, în care fostul șef al instituției a fost trimis în judecată pentru corupție în plină epidemie de coronavirus. Adrian Ionel ar fi cerut 2,5 euro pentru fiecare combinezon livrat, iar șpaga trebuia lăsată într-o cameră de hotel. 

Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, este acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Eugen Ionel a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Detalii uluitoare din dosarul UNIFARM: Șpagă COVID de 2,5 euro pentru un combinezon/De ce nu se pune sechestru pe averea lui Adrian Ionel

Conform DNA, în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 30 ianuarie 2020, a stării de urgenţă pentru sănătatea publică la nivel internaţional din cauza infecţiilor cu noul coronavirus, Guvernul a emis OUG nr.11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală (printre echipamentele respective fiind incluse combinezoanele şi măştile de protecţie), precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei.

CN Unifarm SA a fost desemnată, alături de alte instituţii publice, să efectueze achiziţii de astfel de echipamente de protecţie.

În acest context, Adrian Ionel ar fi pretins suma de 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziţie a echipamentelor de protecţie împotriva infectării cu virusul COVID-19 - 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.