MENIU

Lucian Bode, despre protestele anti-restricții: Printre manifestanți sunt foarte mulți instigatori care provoacă statul

Protest Capitală / Foto: Inquam / Octav Ganea

Printre protestatarii anti-restricții care au manifestat în ultimele trei zile se află și "foarte mulți instigatori care provoacă statul și incită la violență". O spune chiar ministrul de Interne, Lucian Bode, într-o declarație de presă susținută, astăzi, la sediul MAI. 

Ministrul a făcut un scurt bilanț al pretestelor din ultemle trei zile, precizând că la manifestațiile de duminică au participat 4000 de oameni, la cele de luni 31.000 de oameni, iar la cele de marți seara 14.000 de manifestanți. 

Potrivit lui Bode, numai duminică, 28 martie, au avut loc 76 de manifestări în 38 de județe. S-au dat 1200 de sancțiuni în valoare de 800 de mii lei și au fost deschise 8 dosare penale pentru manifestări soldate cu violențe, ultraj, furt și distrugere.

Luni, 29 martie, au avut loc 78 de manifestări în 39 de județe. Totodată, s-au dat 1300 de sancțiuni în valoare de 670 de mii lei la nivel național. 

De luni și până marți  - spune ministrul - s-a înjumătățit numărul celor care protesetează. Bode a precizat că se asigură dreptul tuturor românilor de a manifesta cu condiția de a respecta măsurile în vigoare.

"S-au comis 11 infracţiuni la nivel naţional, care vizează Legea 55, furt, nerespectarea regimului armelor. La Bucureşti au fost întocmite două dosare penale pentru furt şi distrugere şi s-au aplicat 131 de sancţiuni", a precizat ministrul.

Bode a adăugat, de asemenea, că nu contestă dreptul parlamentarilor de a participa, în calitate de simplii cetățeni, la proteste. 

"Parlamentarii au tot dreptul să participe la astfel de proteste. Nu văd nimic rău în asta. Eram parlamentar în 2018 când și eu am participat ca simplu cetățean la protestele din București. Parlamentarii au mai multe pârghii în a-și exprima nemulțumirea dăcă nu sunt de acord cu Guvernul", a arătat Lucian Bode.

Mai multe articole despre:
bode lucian bode pnl proteste romania bilant proteste