MENIU

Lucian Bode, despre măsuri restrictive în noaptea de Înviere: „Există scenarii pe care lucrăm. Cu siguranță ne vom descurca la Sfintele Sărbători de Paște”

Lucian Bode - ministrul Afacerilor Interne

Ministrul de Interne - Lucian Bode a vorbit despre eventualele măsuri restrictive care se pregătesc în preajma sărbătorilor de Paște întrucât numărul cazurilor noi de coronavirus este în continuă creștere. Ministrul a precizat că se lucrează la mai multe scenarii, însă nu poate să spună acest moment ce fel de restricții vor fi.

„Există scenarii pe care lucrăm, urmărim evoluția, sunt absolut convins că măsurile pe care le luăm vor duce la scăderea numărului de cazuri și îmi doresc, eu, creștin ortodox, spun eu practicant, așa m-am născut și așa vreau să mor, sunt convins că așa cum la Crăciun am avut o colaborare foarte bună cu toate cultele, evident cu BOR foarte important, am avut structuri în teren mobilizate pe compentența de prevenire, pentru că, încă o dată spun, rolul nostru nu este de a sancționa cetățenii, rolul nostru este acela de a preveni răspândirea pandemiei, și cu o colaborare așa cum am avut la Crăciun, Anul Nou, Boboteaza, când nu ați mai văzut spectacole cu excepția unuia singur de la Constanța, cu siguranță așa ne vom descurca și la Sfintele Sărbători de Paște, printr-o colaborare cu Biserica Ortodoxă, printr-o delimitare foarte clară a responsabilităților fiecărui partener”, a declarat Lucian Bode.

Purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a precizat, marți seara, că tema imaginatelor restricții de Paște de anul acesta este una momentan ireală.

„Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu? Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență. 

Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. 

Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România”, a precizat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Președintele României Klaus Iohannis a anunțat, marți, că starea de urgență se va prelungi, dar nu vom avea un lockdown de Paște.

Klaus Iohannis a anunțat prelungirea STĂRII DE ALERTĂ: ”Cifrele privind evoluția pandemiei sunt ÎNGRIJORĂTOARE!” - Nu se ia în calcul LOCKDOWN de la Paște

Mai multe articole despre:
lucian bode paste