MENIU

Lovitură pentru Vladimir Putin. Legea care oferea statut special limbii ruse, declarată NECONSTITUȚIONALĂ în Republica Moldova

Legea care oferea statut special limbii ruse, declarată NECONSTITUȚIONALĂ în Republica Moldova

Legea 234 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată neconstituțională, joi. Legea conferea un statut special limbii ruse. Hotărârea este definitivă.

”În Republica Moldova, conţinutul unei asemenea legi constituie o chestiune sensibilă. Curtea Constituţională este în afara dezbaterilor politice. Subliniez că orice hotărâre a Curţii Constituţionale trebuie analizată prin prisma argumentelor pe care le oferă: fără ură şi părtinire”, a menţionat Președintele Curţii, Domnica Manole, într-o conferinţă de presă susţinută după anunţarea deciziei.
”Hotărărea este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a mai precizat aceasta. 

Proiectul de lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost inițiat de socialiștii Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Andrian Lebedinschi. Legea a fost votată în a doua lectură cu votul a 55 de deputați, la ședința plenară din 16 decembrie, fiind susținut de deputații PSRM și deputații platformei ”Pentru Moldova”.

Potrivit legii, angajaţii instituţiilor de stat erau obligaţi să discute, să ofere informaţii şi să asigure traducerea avizelor, certificatelor şi a oricărui tip de documente în limba rusă dacă cetăţenii solicitau acest lucru. 

La ședința de joi a Curții Constituționale, deputatul socialist Vasile Bolea a pledat pentru necesitatea legii, motivând că rusa este una dintre limbile folosite pe larg în societatea moldovenească. Mai mult, a spus acesta, toate documentele de importanță națională și toate actele juridice sunt traduse, implicit, și în limba rusă.

De cealaltă parte, deputații Octavian Țîcu și Dinu Plângău au susținut că legea este neconstituțională pentru că este discriminatorie față de reprezentanții altor etnii care locuiesc în Republica Moldova, potrivit agora.md

În analiza sesizărilor depuse, Curtea Constituţională a precizat că s-a raportat la art. 13 din Constituţia țării. 
”Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Președintele Curții, făcând referire la rezultatele recensământului din 2014, când 77,87% din populaţia țării a declarat că vorbeşte limba română şi doar 9,39% limba rusă. Datele de atunci arătau și că 4,08% din populaţie vorbeşte limba găgăuză, 3,82% - limba ucraineană și 1,48% - limba bulgară.

Singurul care a făcut opinie separată este  judecătorul Vladimir Ţurcan, fost deputat socialist.