MENIU

Lovitură pentru pensionarii șoferi. După vârsta de 70 de ani vor obține foarte greu permis de conducere

Foto ilustrativ

Pensionarii peste 70 de ani vor putea conduce doar în anumite condiții, în condițiile în care UEdorește schimbarea valabilității permiselor de conducere. Astfel, după vârstă de peste 70 de ani vor trebui să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă, notează presa germană.

Uniunea Europeană are o viziune: până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales când se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane și-au pierdut viața pe șosele.

 

În Germania, în prezent, aptitudinea la volan a persoanelor în vârstă nu este verificată în mod regulat. Oricine a promovat examenul pentru obținerea permisului de conducere primește, de obicei, un permis de conducere pe viață. Dar, bineînțeles, există situații în care autoritățile pot decide că o persoană nu mai trebuie să conducă. De exemplu, autoritatea care eliberează permisul de conducere poate ordona o călătorie cu un expert care va verifica aptitudinea de a conduce – și apoi, dacă este necesar, poate retrage permisul de conducere.

 

În plus, seniorii pot decide în mod voluntar să predea documentul sau să organizeze o călătorie cu un expert. Este de înțeles că acest pas este dificil pentru mulți: să recunoști că s-ar putea să nu mai fii capabil să faci ceva ce ai putut face în cea mai mare parte a vieții tale este greu. Conducerea unei mașini înseamnă independență și libertate de mișcare.


Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma vizează modificarea duratei de valabilitate a permiselor de conducere. Astfel, acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga UE, în loc de zece ani, cât erau până acum. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi procesată și online. Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu ar trebui să se mai aplice tuturor persoanelor de peste 70 de ani: persoanele în vârstă vor primi atunci permise de conducere valabile doar cinci ani. Iar acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a aptitudinii seniorilor de a conduce.