MENIU

Lovitură de teatru în cazul Rompetrol. Ce urmează să facă grupul petrolier

Rompetrol

Tribunalul București a respins luni cererea de intrare în insolvență depusă de Rompetrol SA la finele lunii mai. În acelaşi timp, a început procedura de vânzare a pachetului de 26% pe care îl deţine statul român la Rompetrol Rafinare.  

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au respins, luni, cererea debitorului SC "Rompetrol" SA, prin care a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei,potrivit Agerpres. Compania are la dispoziție șapte zile de la comunicarea hotărârii pentru a formula apel, conform portalului Tribunalului București.

Rompetrol SA, care coordonează activitățile de foraj, serviciile de sondă și cele de explorare și producție ale grupului Rompetrol, a introdus, în 28 mai, pe rolul Tribunalului București, o cerere de intrare în insolvență.

Compania şi-a motivat ulterior decizia prin situaţia financiară dificilă în care a ajuns ca urmare a obligaţiei de a plăti suma de 58,5 milioane dolari şi dobânzi de trei ori cât această valoare, reprezentând o datorie istorică venind din perioada 1999-2001.

Rompetrol SA este doar una dintre firmele din grupul petrolier Rompetrol achiziţionat în anul 2007 de gigantul KazMunayGas din Kazakhstan de la omul de afaceri Dinu Patriciu. "Perla coroanei" este însă Rompetrol Rafinare şi rafinăria Petromidia deţinută de aceasta.

Guvernul ar fi aprobat si chiar a inceput procedura de vanzare a pachetului de 26,69% pe care il detine statul roman la Rompetrol Rafinare, a declarat marti pentru HotNews.ro Azamat Zhangulov, senior vice presedinte KMG International.

Rompetrol SA își cere insolvența. Ce spun oficialii companiei

Potrivit acestuia, procedura ar putea dura pana la zece luni. Acest lucru a fost confirmat marti si de ministrul energiei, Andrei Gerea. Si acesta spune ca intreaga procedura va dura 10 luni, insa nu a precizat clar de cand incepe efectiv.

Azamat Zhangulov spune ca urmatorul pas dupa achizitionarea actiunilor contra a 200 de milioane de lei este infiintarea fondului de investiti de 1 miliard de dolari.

Insa, ministrul afirma ca va cere infiintarea fondului in cele zece luni, nu dupa finalizarea procedurii de vanzare a pachetului de 26,69%. Trebuie precizat ca procedura presupune organizarea unei licitatii, anuntul acesteia urmand sa fie facut pana la sfarsitul lunii iunie, potrivit ministrului.

Un memorandum controversat

Guvernul Ponta a adoptat în 2014 un Memorandum controversat cu KazMunayGas care scăpa practic compania de litigii si de obligatia de a plati 400 de milioane de dolari din datoria totala de 600 milioane dolari, contra promisiunii ca va realiza investii - fara termene clare de realizare.

Memorandumul cu Rompetrol nu impunea nici un fel de garantie astfel incat dupa stingerea tuturor litigiilor dintre statul roman si Rompetrol, compania petroliera sa faca investitia de 1 miliard de dolari promisa in nenumarate randuri de premierul Victor Ponta.

KMG International (fostul Rompetrol Grup) este una din cele mai puternice companii din România şi un important jucător în regiunea Mării Negre şi Mării Mediterane. Cu activităţi în fiecare sector din domeniul petrolului şi al gazelor, KMG International deţine şi desfăşoară operaţiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale.

La nivel european, KMG International deţine peste 1000 de puncte de distribuţie a carburanţilor în şase ţări - România, Republica Moldova, Bulgaria, Franţa, Spania şi Georgia, care operează sub brandurile Rompetrol şi Dyneff. De asemenea, compania desfăşoară operaţiuni de trading cu produse petroliere în regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane, prin intermediul companiilor sale localizate în Franta, Spania şi Elvetia (Dyneff si KMG Trading).

 

Mai multe articole despre:
Rompetrol rompetrol sa