MENIU

Loteria fiscală, DEMOLATĂ de economişti: S-a aplicat în ţări cu sisteme fiscale PRIMITIVE

<p>Ioana Petrescu, fost ministrul rom&acirc;n de Finanțe, consilier al primului ministru</p>

Ideea loteriei fiscale nu este noua. A fost practicata si in alte tari: Republica Dominicana, Paraguay, si mai nou Portugalia, Malta, Slovacia.

In Portugalia de pilda, castigatorii loteriei primeau ca premiu un Audi A4. La noi, premiul se preconizeaza a fi de 1.200 de lei.

"Ne-stimulant!", crede consultantul fiscal Dan Scwartz, Managing Partner RSM Scot Romania, citat de Hotnews.ro. Acest instrument a fost utilizat in state cu mentalitati si sisteme fiscale si de colectare slab organizate si relativ primitive, arata consultantul fiscal.

In opinia lui, intentia Finanţelor vine cam tarziu: "Dupa parerea mea, este putin intirziata: din propria experienta, va pot spune ca in ultimii ani nu prea mi s-a intimplat sa nu primesc bon fiscal, ba chiar am primit un astfel de bon (fara sa-l solicit) chiar de la un producator  care-si vindea produsele la tirgul de weekend de la "Muzeul Taranului Roman"! In plus, initiativa mi se pare putin "naiva": personal, cred o astfel de "metoda de lupta" nu va aduce mari venituri suplimentare la bugetul statului, ci cel mult va stirni zimbete printre marii evazionisti", crede Schwartz.