MENIU

Localnicii din Mihail Kogălniceanu, nemulțumiți de banii primiți la exproprierile pentru construirea bazei NATO

Baza militară NATO din Constanța. Foto: captură Realitatea Plus

Zeci de constănţeni din localitatea Mihail Kogălniceanu sunt revoltaţi. Oamenii spun că au primit despăgubiri prea mici la exproprierile pe care Armata le face în prima fază a construcției Bazei Americane. Mai mulţi localnici sunt hotărâţi să dea statul în judecată, potrivit Realitatea Plus. 

Localitatea Mihail Kogălniceanu urmează să devină un adevărat oraş militar NATO. Aproximativ 10.000 de soldaţi şi civili vor putea locui aici, cu tehnică de luptă, arme și muniții.

Peste 1.000 de locuitori au fost vizaţi de decizia de expropriere. Armata a preluat terenurile, iar proprietarii şi-au primit banii, doar aceștia reclamă că sumele sunt prea mici.

Constănţenii spun că preţul stabilit pentru despăgubiri este de cel puţin şase ori mai mic decât preţul mediu al pieţei libere.

”E munca noastră de o viață. Eu cred că trebuia o negociere, să dea un preț rezonabil, care să ne convină. Era jobul meu, afacerea familiei, de acolo ne hrăneam și noi, și copiii. Aproape un milion de euro cred că e paguba”, a declarat un fermier. 

Mai mulţi proprietari se pregătesc să dea statul în judecată.
”Există procese pe rol. Instanța este cea care mai poate modifica și lucrul acesta l-am spus tot timpul. Se pot asocia sau pot merge individual în instanță. Sunt convinsă că evaluatorii vor stabili dacă prețul este corect sau nu”, a spus primarul din Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu. 

2.400 de hectare de teren au fost trecute în proprietatea statului pentru extinderea bazei militare. Investiția este estimată la 12 miliarde de lei.