MENIU

Loțiunea ta de plajă distruge apele și viața marină cât tu te bronzezi

Cel mai bun mod de a te proteja de razele UV sunt loțiunile de plajă. Însă, ceea ce poate nu știi este că aceste produse au un impact devastator asupra faunei marine. Anual mii de tone de loțiune pentru plajă ajung în ape și afectează viețuitoarele.

Peste 3.500 de branduri de loțiuni de plajă conțin substanțe periculoase precum oxibenzona sau octinoxatul, care pornesc un proces de feminizare a peștilor masculi adulți. În plus, recifele de corali sunt dramatic afectate de aceste substanțe chimice din cauza cărora numărul lor a scăzut semnificativ.

„Nu doar coralii și peștii sunt ameninţaţi. Sunt substanţe toxice, de asemenea şi pentru alge. Oxybenzona acţionează aproape ca un erbicid", explică cercetătorul marin Craig Downs.

Mai mule studii arată că oxibenzona și octinoxatul cauzează dezechilibre hormonale vietăților marine, care duc la nenumărate boli de reproducere. În acest sens, senatul statului Hawaii vrea deja să interzică loțiunile de plajă care conțin aceste chimicale până în 2021.

În plus, oxibenzonă are efecte negative şi asupra corpului uman. Unii cercetători avertizează că poate cauza schimbări hormonale şi celulare.

Cum distruge loțiunea ta de plajă fauna marină

Dacă vrei să faci ceva în acest sens, pentru a proteja fauna marină, atunci renunță la loțiunile de plajă care conțin oxibenzona sau octinoxatul. În schimb poți alege unele pe bază de minerale, deoarece acestea au în compoziție ingrediente precum zincul și aluminiul, care nu afectează viețuitoarele marine.

„Sunt ca niște particule mici metalice pe care le pui deasupra pielii", a explicat dermatologul Kathleen Suozzi de la Yale School of Medicine. „De obicei le recomand pacienților mei, pentru că riscul de a irita pielea este mult mai mic, și primești protecție pentru un spectru larg".

Anual, ajung în zonele în care există recife de corali între 6.000 și 14.000 de tone de loțiune de plajă.

Sursă

Mai multe articole despre:
Soare plajă bronz loţiune