MENIU

Liviu Dragnea, prins cu minciuna. CIFRELE îl contrazic

<p>Liviu Dragnea</p>

Liderul PSD Liviu Dragnea s-a lăudat duminică pe pagina sa de Facebook cu rezultatele economice "fără precedent" din ultimii doi ani. Pe lângă faptul că a prezentat date oficiale înainte ca instituțiile abilitate să le publice, fiind acuzat în acest sens de acces la informații confidențiale, Dragnea a publicat informații inexacte.

Liviu Dragnea spune că în intervalul 2016-2018 România a avut cea mai mare creștere economică și de venituri "din istoria României".

Pe lângă faptul că este incorect să compari datele economice din doi în doi ani, Dragnea uită ceva: în intervalul 2006-2008, chiar înainte de criza economică, România a avut o creștere a PIB-ului mult mai mare decât în perioada 2016-2018.

La fel, veniturile bugetare au urcat între 2006 și 2008, pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu, partenerul de azi al lui Dragnea, de la 106,9 miliarde lei (2006) la 164,4 miliarde lei (2008). Creșterea era de 53% - mult peste cifra de 32% prezentată de Dragnea.

"România a încheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus față de anul 2016, reprezentând o creștere de 32%!!
PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016, adică o creștere de 25%!!
Sunt cele mai creșteri, în doi ani consecutivi, din istoria României!", a scris Dragnea duminică seara pe pagina sa de Facebook.

În intervalul 2006-2008, PIB-ul României a urcat de la 97,7 miliarde euro la 139,7 miliarde euro, potrivit datelor INS prezentate de ZF.ro, o creștere de 42%, mult peste cele 25 de procente cu care se laudă șeful PSD.

Un alt lucru pe care îl remarcă jurnalistul Liviu Avram este faptul că Dragnea face comparații atipice, din doi în doi ani:

"Creșterea economică înseamnă creșterea PIB-ului de pe un an pe altul, nu din doi în doi ani. Dragnea a raportat anul 2018 la anul 2016, ca să-i iasă o cifră mai mare a procentului de creștere a PIB (de 25%). Putea să se ducă cu șapte ani în urmă - și-i ieșeau niște procente de-i amețea și pe americani, și pe chinezi. Deh, obsesii și năravuri comunistoide", a scris Avram pe Facebook.

Inflația, taxele și alte detalii uitate de Dragnea

Şi USR critică cifrele cu care se laudă PSD în aceste zile. Deputatul Claudiu Năsui susține că cifrele economice prezentate de Liviu Dragnea sunt false. Într-o postare pe pagina sa de facebook, parlamentarul susține că statul a plimbat banii dintr-un buzunar în altul.

"Liviu Dragnea compară mere cu pere. De ce? Pentru că veniturile din 2016 nu includ subvenția pe agricultură de la UE pe când cele din 2018 o includ.[...] În al doilea rând, între 2016 și 2018 România a avut inflație. [...] Deci 27% din „creșterea" lui Liviu Dragnea este de fapt inflație. În al treilea rând, atunci când statul crește salariile la stat, pe lângă banii pe care îi dă angajaților săi, o parte merge înapoi la stat sub forma de taxe și impozite pe salariu.[...] acei bani nu sunt un venit real al statului. Sunt doar bani mutați dintr-un buzunar în altul. Cu toate acestea apar la venituri.[...]În al patrulea rând, Liviu Dragnea nu realizează, dar el se laudă cu creștere impozitelor asupra românilor.[...]În final rămâne doar 7% creștere care s-a datorat creșterii organice a economiei în ultimii 2 ani", spune deputatul USR.

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea