MENIU

Liderul comunist al Chinei, discurs la centenarul Partidului: Cei care ne intimidează îşi vor sparge capetele de Marele Zid din Oţel

Ceremonia 100 de ani de Partid Comunist în China (sursă: captura video)

Preşedintele Xi Jinping, a avertizat joi, în discursul prin care a marcat cea de-a 100-a aniversare a Partidului Comunist Chinez, că „agresorii” care ar încearca să intimideze Beijingul „îşi vor sparge capetele de Marele Zid din Oţel”. Jinping, care este și lider al Partidului, dar și comandat suprem al Armatei, a transmis un mesaj de forță legat de teritoriile despre care China susține că-i parațin de drept, cum este Taiwanul.  

Liderul suprem de la Beijing a vorbit aproximativ o oră la ceremonia de joi dimineaţă, care a avut loc în Piaţa prins o paradă militară, potrivit BBC, citat de news.ro.

„Doar socialismul poate salva China şi doar socialismul cu caracteristici chineze poate dezvolta China. (...) Nu vom permite nimănui vreodată să intimideze, persecute sau subjuge China. Oricine încearcă să facă asta îşi va sparge capul de Marele Zid din Oţel făurit de cei peste 1,4 miliarde de chinezi”, a afirmat Jinping, în fața unei audiențe de circa 70.000 de oameni.

China a acuzat în mai multe rânduri SUA că încearcă să îi blocheze creşterea, iar aceste comentarii sunt văzute ca referire la Washington.

Legat de Hong Kong şi Macau, despre care el a spus că îşi menţin „un grad înalt de autonomie”, Xi a precizat că ar trebui să implementeze „cu exactitate” principiile „O ţară, două sisteme”.

Declaraţiile liderului suprem de la Bejing vin într-o perioadă în care China este criticată la nivel mondial pentru represiunile din Hong Kong şi presupuse abuzuri asupra drepturilor omului în provincia Xinjiang.

Relaţiile dintre SUA şi China sunt de asemenea tensionate, mai ales legat de Taiwan. În timp ce Taiwanul democrat se vede ca stat suveran, Beijingul este convins că insula este o provincie separatistă.

Xi a spus că ţara pe care o conduce menţine „un angajament de neclintit” privind unificarea cu Taiwanul.

Partidul Comunist Chinez a fost fondat în 1921 şi a venit la putere în urmă cu 72 de ani, după un îndelungat război civil.