MENIU

Liderii UE, convocaţi marţi la un summit de urgenţă pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu

Consiliul European

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marţi, 17 octombrie, un summit de urgenţă, prin videoconferinţă, la care liderii Uniunii Europene să discute despre situaţia apărută în Orientul Mijlociu după atacurile Hamas asupra Israelului.

 

 

Într-o scrisoare de invitaţie adresată liderilor UE, Charles Michel a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul internaţional. El spune că asediul asupra Fâşiei Gaza a tras un semnal de alarmă în rândul comunităţii internaţionale, ceea ce îl determină să convoace o reuniune prin videoconferinţă marţi, de la ora 17.30, ora Bruxelles-ului (18.30, ora României).

"Este extrem de important ca, în conformitate cu tratatele şi valorile noastre, Consiliul European să stabilească poziţia noastră comună şi să stabilească o linie de acţiune clară şi unificată care să reflecte complexitatea situaţiei în curs de desfăşurare", a scris el.

Michel spune că UE trebuie să fie o susţinătoare al păcii şi a respectării dreptului internaţional şi este de părere că ar trebui să încerce să evite o escaladare regională a situaţiei. Michel a atras atenţia totodată că acest conflict are potenţialul de a alimenta extremismul în societăţile din UE şi ar putea determina migraţia şi deplasarea unui număr mare de persoane în ţările vecine.

Pe de altă parte, el a menţionat că blocul comunitar se află în "deplină solidaritate" cu poporul israelian după "atacurile teroriste brutale" de acum o săptămână.

 

Mai multe articole despre:
Consiliul European