MENIU

Liderii PSD, atac în cor la CCR, în cazul Şova. Ilie Sârbu: Ne-au cerut să încălcăm legea

Liderii PSD, atac în cor la CCR, în cazul Şova. Ilie Sârbu: Ne-au cerut să încălcăm legea

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, si Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD, s-au aratat indignati de faptul ca sunt "obligati" de Curtea Constitutionala sa redacteze o hotarare in cazul Dan Sova, semn ca Senatul incepe sa "partajeze" suveranitatea sa cu CCR.

Subiectul a fost discutat in sedinta Biroului permanent al Senatului de luni, dialogul fiind transcris in Stenograma sedintei.

"Cel mai bine ar fi sa trimitem aceasta chestiune Comisiei juridice, sa dam juristilor din Comisia juridica posibilitatea sa-si sparga putin capul si sa vina cu un raspuns. In acelasi timp, chestiunea asta ar parea o modalitate prin care, chipurile, Senatul ar incerca sa traga de timp", a comentat Tariceanu.

"Eu va spun ca asa cum vad si tendintele din presa si, din pacate, declaratiile facute de unii lideri politici - n-am sa arat cu degetul catre nimeni, dar fiecare stie la cine ma refer - cam asta o sa fie. Daca aveti o idee, care sa stea juridic in picioare si pe care sa pot s-o accept si eu personal, pentru ca eu nu pot sa accept sa semneze in nume personal, sa iau o decizie unipersonala pentru o decizie care n-a fost luata de Senat in plenul sau, va stau la dispozitie", le-a mai spus presedintele Senatului colegilor prezenti la sedinta Biroului Permanent.

Vicepresedintele Ioan Chelaru (PSD) a declarat ca decizia CCR ii "baga intr-o fundatura, pentru ca stabileste, pentru prima data in istoria si a Curtii Constitutionale si a Senatului, o obligatie negativa", si anume "obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015", or aceea nu exista.

"Problema este sa gasim o formula prin care procesul-verbal sa devina o hotarare pe care s-o putem trimite la minister si...", a opinat acesta.

Dupa o lunga serie de replici si opinii exprimate de cei prezenti, scrie ziare.com, a intervenit si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu.

"Citeam art. 2, aici. Cred ca l-a mai citit colegul Moga. 'Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta de plen...' Deci, Curtea, aici, nu lasa niciun fel de interpretare. Obligatia. Adica, eu te oblig. De la om la om, cand vin si spun 'te rog', e una, cand spun 'Facem nu stiu ce', e alta. 'Ce crezi, am putea face?' e alta... Sunt mai multe formule de exprimare. Aici e radicala. Zice clar: obligatia de a redacta. Acum, Senatul, ca institutie... ma rog, suprema... (...) Suverana si, ma rog, putem sa-i mai adaugam si alte, si alte, ma rog, calificative si atribute aici, la obligatia pe care o are fata de Curte, mai poate sa stea pe ganduri? Ca, altfel, ne complicam, vorbim doua ore si...", a comentat Ilie Sarbu.

Liderul senatorilor PSD si-a intrebat colegii: "Credeti ca inalta Curte, in intelepciunea ei, toti judecatorii de acolo, cand au redactat acest articol, n-au stiut situatia in care suntem noi?".

"Au stiut", a raspuns Tariceanu.

"Inseamna ca ei au cerut.... Ei, ca paznicii sau, ma rog, supraveghetorii de baza ai Constitutiei, au cerut sa incalcam procedurile noastre si chiar legea. Ei asta ne cer in fond", a continuat Ilie Sarbu, iar presedintele Senatului i-a cantat in struna: "Nu. E mai mult de atat. E mai mult de atat".

"Si atunci, ce facem, ca ei spun: va obligam? Noi suntem obligati s-o facem sau nu suntem obligati s-o facem? Asta e problema", a subliniat Ilie Sarbu.