MENIU

"Liderii israelieni ar trebui judecaţi pentru crime de război", afirmă Iranul

"Liderii israelieni ar trebui judecaţi pentru crime de război", afirmă Iranul 

Iranul a afirmat marţi că liderii israelieni ar trebui judecaţi pentru crime de război după "masacrul" de la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, unde aproape 60 de palestinieni au fost ucişi luni de tiruri israeliene, relatează AFP.

"Uciderea copiilor, a femeilor şi a oamenilor fără apărare din Palestina a devenit principala strategie (n.r. a Israelului) în 70 de ani de ocupaţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de externe iranian, Bahram Ghasemi, pe site-ul ministerului.

El a cerut comunităţii internaţionale să "acţioneze imediat" şi să-i judece pe liderii israelieni drept "criminali de război în faţa tribunalelor internaţionale", după cea mai sângeroasă zi din conflictul israeliano-palestinian de la războiul din vara anului 2014 din Fâşia Gaza.

Aproape 60 de palestinieni au fost ucişi şi 2.400 au fost răniţi de focuri de armă trase de soldaţi israelieni la bariera de securitate care separă Fâşia Gaza de teritoriul israelian în timpul ciocnirilor şi a protestelor împotriva inaugurării ambasadei SUA de la Ierusalim.

În opinia oficialului iranian, "crimele persistente" ale Israelului sunt "rezultatul sprijinului ferm al Statelor Unite' pentru statul evreu.

Luni, Statele Unite au blocat adoptarea unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU care cerea o investigaţie independentă asupra evenimentelor sângeroase din Fâşia Gaza, potrivit unor surse diplomatice.

Într-o referire la Arabia Saudită, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a acuzat de asemenea ţările din regiune de "compromis trădător şi pasivitate nevrednică" pentru că nu au condamnat ferm acţiunile israeliene.

Cu o zi înainte, ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a denunţat pe Twitter "un masacru cu sânge rece" în Gaza, în timp ce Statele Unite "sărbătoresc transferul ambasadei ilegale, iar aliaţii lor arabi gesticulează pentru a distrage atenţia". 

Sursa

Mai multe articole despre:
Iran Israel Fâşia Gaza conflict conflict diplomatic