MENIU

Lider rus interzis în UE, promovat la un post TV din România. Valentin Jucan: "Este inacceptabil!"

Lider rus interzis în UE, promovat la un post TV din România. Valentin Jucan: "Este inacceptabil!" - Foto: Facebook

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Valentin Jucan, membru CNA, critică în termeni duri decizia postului de televiziune Digi 24 de a-l promova, la oră de maximă audienţă,  pe preşedintele Dumei de stat de la Moscova, Serghei Narîşkin, al treilea om în stat în Rusia, cel care are, în prezent, interdicţie de a intra pe teritoriul Uniunii Europene.

Redăm în continuare postarea lui Valentin Jucan:

"Sergei Naryshkin, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, persoană căreia i-a fost interzis accesul pe teritoriul Uniunii Europene prin Decizia Consiliului UE 145/2014 este prezentat românilor de către un post de televiziune. Este adevărat că fiecare radiodifuzor își stabilește propria politică editorială, însă această independență editorială comportă, totuși, și responsabilități față de public. Consider că prezența televizată a acestei persoane sancționate la cel mai înalt nivel european este o eroare majoră. Legitimarea lui Naryshkin în fața românilor este, în opinia mea, o sfidare la adresa parteneriatului pe care România îl are cu Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. De asemenea, remarc faptul că această apariție televizată este o continuare a încercărilor de manipulare a opiniei publice din România în privința politicilor internaționale duse de Federația Rusă, politici care au dus tocmai la sancționarea președintelui Dumei de Stat. Mai mult, contextul geopolitic în care ne aflăm reclamă întărirea presei românești în privința promovării valorilor europene și a parteneriatelor la care ne-am angajat din credință, nu din conjunctură.
Este inacceptabil acest demers de presă."

Valentin Jucan a explicat, ulterior, în exclusivitate, la Realitatea TV, de ce contestă prezența lui Serghei Narîşkin, șeful Dumei de Stat din Rusia. ”Acest interviu nu s-ar fi putut realiza daca invitatia nu ar fi avut loc Faptul ca romania a acceptat persona nongrata, ca Romania a facut acest gest imi pune multe semne de intrebare. Faptul că acest om este promovat de un post TV din Romînia nu este altceva decât încă o dovadă a MAE că nu-și dă seama de situatia geo-politica in care se afla tara noastra. Romania trebuie sa fie mult mai severa cu aceste acte politice in comparatie cu alte state care joaca alte roluri in Europa. Prezenta sefului Dumei de Stat este o chestiune care apartine politicienilor si analistilor politici. Este o eroare ca acest interviu s-a produs. Din punctul de vedere al geopresei, Romania comporta responsabilitati speciale.

Presa din Romania se afla pe o insula de stabilitate. Suntem inconjurati, pornind de la ucraina, Rep. Moldova, Ungaria care are politici asemanatoare cu Rusia, Romania nu are stabilitate geo politica. Romania trebuie sa fie atenta ce optiuni ofera publicului, ce valori promoveaza, presa din Romania trebuie sa fie atenta la manipularea pe care o incearca Rusia asupra presei. Nu su se poate sa prezinti publicului din Romania o persoana interzisa in UE ca si cum ar fi un emisar al pacii. Simpla prezenta ofera legitimitate persoanei respective. Acelei persoane i-au fost retrare drepturi esentiale pe teritoriul UE. Toleram un astfel de personaj, care nu doar ca este acceptat de al doilea om in stat, dl Calin Popescu Tariceanu, dar apare la un post de televiziune”, a criticat Valentin Jucan, membru CNA, prezenta șefului Dumei de Stat al Rusiei în Romania.

Mai multe articole despre:
null