MENIU

Liceul romano-catolic din Târgu Mureş, închis în instanță, reînființat prin lege

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, marţi, prin hotărâre defintivă, înfiinţarea liceul Teologic romano-catolic din Târgu Mureș, anunţă Agerpres. Hotărârea este definitivă. 

Hotărârea menţinută de Curtea de Apel Târgu Mures a anulat, practic, decizia din august 2015, emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, prin care se înfiinţa Liceul Teologic romano-catolic din Târgu Mureş, prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea.

În document se prevedea şi faptul că filiera vocationala romano-catolică de la liceul Bolyai Farkas se transfera la liceul nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în maghiară de la colegiul naţional Unirea.

Inspectorul scolar al judetului Mures, Ioan Macarie, a declarat pentru Agerpres că, în urma acestei hotărâri definitive, elevii se pot reîntoarce la şcolile de la care au plecat, pe bază de cerere.

Pe de altă parte, miercuri, pe ordinea de zi a Senatului, se află propunerea legislativă ce are ca obiect înfiinţarea liceului Teologic romano-catolic, ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, prin divizarea parţială a liceului "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş. 

Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş, începând cu anul scolar 2018 - 2019.

Proiectul de lege a trecut deja de Camera Deputaților, cu 172 voturi "pentru", 62 "contra" si 8 abtineri, dupa ce, cu scandall, a primit raport în comisia de învăţământ.

Președintele PSD Liviu Dragnea declara, în septembrie 2017, că situatia de la liceulul teologic romano-catolic, desfiintat prin hotărâre judecătorească va fi rezolvata prin HG sau lege. Potrvit Hotnews, România ar fi primit, în schimb, promisiunea premierul Ungariei Viktor Orban că va susţine candidatua țării noastre la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Mai multe articole despre:
Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș