MENIU

Libia, la un pas de războiul civil. Ofensivă militară sângeroasă lângă capitală

Ofensivă spre Tripoli

Două tabere îşi dispută puterea în Libia: de o parte un Guvern de uniune națională (GNA), instalat la sfârşitul lui 2015 în baza unui acord mijlocit de ONU şi cu sediul la Tripoli, iar de cealaltă parte, o autoritate rivală instalată în estul Libiei şi sub controlul mareşalului Haftar, care se îndreaptă acum amenințător spre capitală.

Lupte violente au avut loc duminică seara în apropierea capitalei Tripoli, soldate cu 21 de morți și 27 de răniți, au anunțat forțele guvernamentale, citate de BBC. 

Duminică, ofensiva forţelor mareşalului Haftar s-a apropiat dinspre est de Tripoli, da era frânată de trupe ale guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de către comunitatea internaţională, în timp ce Libia riscă să ajungă din nou în război civil.

Intervenție ONU

ONU le-a cerut duminică facţiunilor rivale din Libia să respecte încetarea focului la periferiile capitalei Tripoli pentru a permite evacuarea persoanelor rănite şi a civililor din zonă, transmite Agerpres.

Evacuarea civililor ar urma să dureze două ore, începând cu ora locală 16:00 (14:00 GMT), în partea de sud a capitalei libiene.

''Misiunea ONU de sprijin în Libia le cere tuturor părţilor înarmate aflate în Wadi Rabi, al-Kayekh, Gasr Ben Ghachir şi Al-Aziziya (la sud de Tripoli) să respecte o încetare a focului umanitară între 16:00 şi 18:00 (14:00 - 16:00 GMT) pentru a asigura evacuarea răniţilor şi a civililor de către echipele umanitare şi cele ale Semilunii Roşii libiene'', se menţionează într-un comunicat.

Cele două tabere

Şeful Guvernului de uniune naţională (GNA) libian, Fayez al-Sarraj, a promis să răspundă cu "forţă şi fermitate" rivalului său, mareşalul Khalifa Haftar, care l-a "trădat" lansând o ofensivă în direcţia capitalei Tripoli ce va duce la "un război fără învingător", relatează AFP.

"Am întins mâinile pentru pace, dar după agresiunea care a avut loc din partea forţelor aparţinându-i lui Haftar şi declaraţia sa de război împotriva oraşelor şi capitalei noastre (...), el va găsi numai forţă şi fermitate", a declarat Fayez al-Sarraj într-un discurs televizat.

El a avertizat contra unui "război fără învingător".

Reamintind aranjamentele găsite cu Haftar cu ocazia ultimelor întâlniri avute, Sarraj a afirmat că Haftar a "trădat acordul" şi a "încercat să îl înjunghie pe la spate".

Ofensiva militară din Libia, o bombă cu ceas

Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani. În cursul celei mai recente întrevederi, la sfârşitul lui februarie la Abu Dhabi, ei au încheiat un acord în special pentru formarea unui guvern unificat şi organizarea de alegeri înainte de sfârşitul anului.

Libia se pregătea să găzduiască la jumătatea lui aprilie o conferinţă naţională menită să găsească o foaie de parcurs pentru ieşirea ţării din criză.

Sarraj a subliniat că această conferinţă era o cale "spre un stat stabil şi pentru a construi un stat civil şi democratic".

El l-a acuzat pe Haftar că este "animat de interese personale şi fanteziile sale individuale" şi că acţionează pentru a sabota procesul de pace (...) şi a scufunda ţara într-un ciclu de violenţe şi un război distrugător".

Americanii se retrag

Armata americană a anunţat duminică într-un comunicat că retrage provizoriu militari staţionaţi în Libia, fără să precizeze numărul lor, din cauza luptelor violente dintre trupele proguvernamentale şi forţele loiale mareşalului Khalifa Haftar, relatează AFP.

''Din cauza amplificării tulburărilor din Libia, un contingent al forţelor americane de sprijin pentru Comandamentul SUA pentru Africa (Africom) a fost delocalizat temporar din ţară, ca răspuns la situaţia privind securitatea din teren'', a indicat Africom, cu sediul la Stuttgart (Germania), în comunicat, care nu precizează numărul militarilor vizaţi de această retragere.

Africom s-a limitat să reamintească faptul că misiunea americană din Libia oferă ''sprijin militar reprezentanţelor diplomatice, activităţilor antiteroriste, precum şi întăririi parteneriatelor şi securităţii în întreaga regiune''.

Comandamentul american pentru Africa ''va continua să urmărească evoluţia situaţiei din teren şi va examina posibilitatea revenirii prezenţei militare americane la momentul potrivit'', a dat asigurări şeful Africom, generalul Thomas D. Waldhauser, în comunicat, subliniind că ''realitatea din teren este din ce în ce mai complexă şi imprevizibilă''.


Mai multe articole despre:
Libia