MENIU

Liban se confruntă cu o criză economică fără precedent

După ce Fondul Monetar Internațional a avertizat că Liban se află într-o criză economică fără precedent, iar capitala țării este măcinată de proteste violente, o mare parte a populației este obligată acum să ia cea mai grea decizie: să-și facă un viitor mai bun peste granițe. 

Libanul și FMI au ajuns la un acord condiționat în aprilie 2022 cu privire la un împrumut de 3 miliarde de dolari, însă condițiile nu au fost respectate de Beirut, motiv pentru care nu s-a dat startul programului de finanțare. Asta i-a adus pe oameni în pragul disperării. Mulți libanezi și-au pierdut viața pe mare, în timp ce încercau să fugă din propria țară.

Din cauza condițiilor tot mai grele, capitala a fost cuprinsă de proteste violente. Oamenii furioși au ieșit în stradă pentru a cere șansa la o viață mai bună.

Devalorizarea monedei naționale, prăbușirea sistemului bancar și prețurile ridicate ale produselor de bază au agravat criza economică ce, în prezent, plasează patru din cinci cetățeni libanezi în sărăcie. 

Mai multe articole despre:
liban criza economica fmi refugiati