MENIU

De ce e bine să mesteci două frunze de leuștean înainte și după masă. Vei fi uimit!

<p>Leușteanul - remediu eficient pentru o multitudine de boli. Cum trebuie să &icirc;l consumați</p>

Leuşteanul, nelipsit din tradiţionalele borşuri ro­mâ­neşti, este mai degrabă o plantă medicinală decât un zarzavat. Principiile active pe care le conţine au o puter­nică acţiune terapeutică asupra apa­ratului respi­rator, a aparatului reno-uri­nar, asupra sistemului endo­crin şi, mai ales, a celui digestiv.

Leușteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, şi o soluţie efi­cientă în unele afecţiuni digestive:

Stări de greaţă, dischinezie biliară - se mestecă 1-2 frunze proas­pete de leuştean, înainte şi după masă. Este un tratament simplu, dar cu efecte puter­nice, deoarece stimulează secreţia de sucuri gastrice, favorizează peristaltis­mul şi eliberarea bilei din cole­cist. De asemenea, frunzele proaspete de leuş­tean con­sumate ca atare au efecte antiinflamatoare asupra tu­bu­lui digestiv, fiind un adjuvant util în cazul colitelor şi al problemelor pancrea­tice.

Anorexie - cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proas­pete de leuştean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent di­ges­tiv şi măresc, în mod armonios, pofta de mâncare. Datorită acidului angelic conţinut în frunzele sale, are şi efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient în cazul anorexiei psihice. Un element inte­resant este că, atunci când sunt consumate în can­tităţi mai mari (cinci-zece frunze odată), efectul frunzelor de leuştean este opus, diminuând pofta de mâncare şi blocând apetitul alimentar excesiv.

Sursa: Formula AS