MENIU

Leo DiCaprio, implicat într-o fraudă colosală în Malaezia. Finanțări obscure pentru filmele sale

Departamentul de Justiție din S.U.A. a întreprins acțiuni în justiție pentru a recupera încă jumătate de miliard de dolari din activele furate dintr-un fond de investiții stabilit de prim-ministrul Malaeziei, aducând totalul creanțelor la peste 1,7 miliarde de dolari, informează Reuters

Activele includ o pictura Picasso oferită actorului Leonardo DiCaprio și drepturile la două filme de la Hollywood, menționează o decladație a departamentului. Depunerea în Curtea Districtuală din Los Angeles a fost ultimul pas al Departamentului de Justiție într-un caz de lungă durată în legătură cu presupusa conspirație de spălare a banilor sustrași din Fondul de Dezvoltare al Malaeziei Berhad, care a fost înființat de prim-ministrul Malaeziei, Najib Razak, în 2009, pentru a promova dezvoltarea economică.

În plângerile, care reprezintă în totalitate acțiuni civile, Departamentul de Justiție a afirmat că mai mult de 4,5 miliarde de dolari au fost preluate de către înalți funcționari și asociații acestora. „Pur și simplu nu vom permite ca Statele Unite să fie un loc în care indivizii corupți pot ascunde bunurile și pot cheltui bani care ar trebui folosiți în beneficiul cetățenilor altor națiuni”, a declarat Kenneth Blanco, avocat general adjunct, într-o declarație de joi.

Autoritățile americane l-au acuzat pe finanțatorul malaysian Jho Low de spălare a peste 400 milioane de dolari, sustrase din fondul de investiții, cunoscut sub numele de 1MDB, prin intermediul unui cont american, din care i-a plătit pe asociații săi, inclusiv pe actorul Leonardo DiCaprio. Printre utilizările acestor sume sunt jocurile de noroc și cadouri costisitoare.

Autoritățile din S.U.A. nu l-au acuzat mumentan le Low de nicio infracțiune.

Autoritățile au declarat că, în 2014, Low a folosit 3,2 milioane de dolari deturnate din fondul de investiții pentru a cumpăra o pictura semnadă de Pablo Picasso pentru DiCaprio.

„Dragă Leonardo DiCaprio, la mulți ani! Acest dar este pentru tine”, a scris Low într-un bilet atașat picturii.

DiCaprio nu a fost acuzat de nicio infracțiune.

Un purtător de cuvânt al actorului a declarat joi că acesta a început recent procedurile de transferare a tabloului către guvernul S.U.A.

Purtătorul de cuvânt a spus că în iulie 2016, DiCaprio „a inițiat returnarea” cadourilor pe care le-a primit de la finanțatorii conectați la cazul 1MDB, după ce autoritățile au lansat acuzații împotriva persoanelor implicate în finanțarea filmului Lupul de pe Wall Street (2013), în care a jucat DiCaprio.

Este unul dintre cele trei filme de la Hollywood despre care Departamentul de Justiție declară că au fost finanțate cu zeci de milioane de dolari sustrase din fondul de investiții1MDB de către Jho Low.

Purtătorul de cuvânt a spus că DiCaprio a acceptat darurile pentru a strânge fonduri într-o licitație pentru fundația sa dedicată protejării mediului.