MENIU

Legile Puterii | Traian Băsescu: Bugetul încalcă programul de guvernare, dar trece clasa. Plusuri și minusuri văzute de fostul președinte

Traian Băsescu a făcut vineri, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, o scurtă analiză a bugetului pe 2021 adoptat de Guvern. Deși încalcă programul de guvernare, bugetul ”trece clasa” în principal datorită creșterii investițiilor și a reducerii nivelului de împrumuturi, spune fostul președinte. 

Printre altele, Băsescu a criticat menținerea unor sporuri și amânarea majorării pensiilor. 
”Bugetul este orientat către investiții, dar ezitant când este vorba despre a restabili reguli. Nu poți să menții în anvelopa salarială 25% pentru sporuri, din cei 215 miliarde, iar pensionarilor să nu le dai 3% inflația. Sunt lucruri care pot fi ajustate dacă te apleci mai cu atenție pe cheltuieli”, a spus fostul președinte.

Băsescu a criticat și pensiile speciale, acordate categoriilor de bugetari care nu le merită. 
”Atât timp cât arunci cu sporuri în stânga și-n dreapta, dai pensii speciale și la veteranii din Afganistan, Africa, dar și altora care se ocupă de izmene în Armată, cred că se mai putea face ceva...

Sunt susținător al unor pensii speciale pentru militarii care sunt veterani de război din teatrele de operațiuni, dar nu văd de ce birocrații din MApN să aibă pensii speciale. Sunt mulți care spun ”noi, pensionarii, am construit Casa Poporului!”. Să își ia pensii de constructor!”, a adăugat fostul președinte. 

Guvernul a APROBAT bugetul pe 2021. Florin Cîțu: Sper să treacă de Parlament cât mai repede

Două dintre punctele pozitive ale bugetului sunt majorarea investițiilor, ținute pe loc de guvernele PSD, și reducerea deficitului care micșorează și nivelul împrumuturilor. Cu aceste avantaje, fostul șef al statului crede că avem șansa să înregistrăm creșterea economică prognozată de Guvern. 
”Acest buget trece clasa. După guvernările PSD, este un buget care crește investițiile de la 40 la 61 de miliarde. Este orientat și spre consolidare fiscală, spre reducerea deficitului. Să sperăm că va fi bine. Chiar dacă unele prognoze, inclusiv de la C.E., sunt că vom avea o creștere de 3,3%, eu cred în creșterea de 4,4% cât și-a asumat Guvernul. Cred că este mai corectă estimarea Guvernului decât cea a C.E. (...)

Au foarte multe încălcări ale programului cu care au fost votați în Parlament. Spuneau despre prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță, despre ajutorul acordat operatorilor de turism din HoReCa în 2021- niciun leu în buget, despre alocarea a 2% din PIB pentru infrastructura de transport în următorii patru ani - s-au alocat 1,25%. Programul electoral este o poveste frumoasă, spusă cu tupeu cetățenilor. Cine a crezut s-a păcălit. 

Una peste alta, acest guvern trece clasa pentru că micșorează și nivelul de împrumuturi pe care urmează să îl facem. Discutăm de zeci de miliarde care vor fi împrumutate mai puțin”, a conchis fostul președinte.