MENIU

Legile puterii | Sorin Cîmpeanu: „Cadrele didactice trebuie să fie pregătite de schimbare. Profesorul nu mai e domnul Trandafir”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu a vorbit despre redarea prestigiului profesiei de dascăl în școala românească, marți seara, în exclusivitate, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru. În același timp, ministrul Educației a explicat că profesorii trebuie să se schimbe, să se adapteze unui nou mod de a preda elevilor de astăzi.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre schimbarea modului de predare al profesorilor în condițiile unui nou plan cadru, al unui alt curriculum, personalizat, pentru elevii de astăzi. 

„Sunt convins că cei mai mulți dintre profesori vor înțelege că nevoile și așteptările elevilor s-au schimbat. Nu mai sunt aceleași pe care le-am avut eu. (...) Putem să avem curriculum, evaluări, infrastructură, dacă nu ai profesori in scoala nu o sa rezolvi nimic  
Pentru a avea profesori buni este nevoie de redarea prestigiului profesiei de dascal, a statutului social pe care-l merită profesorii, spunem că educația stă la baza tuturor lucrurilor. Nu poți avea nici medici fără educație, securitate. Nu poți să ai nimic fără educație.

Redăm prestigiul profesiei de dascăl, și voi propune, l-am propus, ca un profesor debutant sa aiba salariul echivalent cu un salariu mediu pe economie. E un minim pe care trebuie sa-l facem pentru profesori. Pentru ca , altfel, cei mai buni absolvenți ai universităților nu vor alege cariera didactica, si atunci elevii lor nu vor avea sansa celor mai buni profesori. (...) 

O alta problemă este părăsirea timpurie a școlii. Îi costă pe ei, pe familiile lor, în ultimă instanță ne costa pe noi toți. România educată are două deziderate majore - susținerea accesului si echității. România își va atinge țintele de dezvoltare socio-economică numai atunci când va reuși atingerea nivelului de educație al tuturor.

Despre ce trebuie să se schimbe în atribuțiile profesorilor, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că trebuie să se „elimine suprapunerea de atributii, acea goana după lucruri care nu mai sunt utile, după documente. Profesorii își consumă mare parte din timp și energie la elaborarea unor documente care nu servesc la absolut nimic, în detrimentul lucrului cu elevii. 

Prin resurse financiare suficiente, și avem acesti 3,6 miliarde euro din care putem asigura în fiecare sala de clasa o tablă interactivă, în fiecare scoala acel laborator de științe, care au lipsit cu desăvârșire în ultimii 10 ani. De când am trecut clasa pregătitoare în școală, majoritatea scolilor au dezafectat laboaratoarele pentru a face loc, e o problemă de infrastructură”, a amintit ministrul Educației.

În același timp, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre schimbările pri ncare trebuie să treacă profesorii, cadrele didactice, adaptate noilor vremuri.

„Cadrele didactice trebuie să fie pregătite, să înțeleagă această schimbare. Profesorul nu mai este ,cu tot respectul pentru trecutul glorios și pentru domnul Trandafir, nu mai este domnul Trandafir. Profesorul este și un facilitator de invatare, e cel care trebuie să-și îndrume elevii către acele surse disponibile pe internet, corecte, credibile, ca elevii sa dobândească competențe. Și școala trebuie să  fie mai prietenoasă”, a mai declarat, marți seară, Sorin Cîmpeanu, la Legile puterii, cu Alexandra Păcuraru.

Despre salariile profesorilor, Sorin Cîmpeanu a amintit de propunerea majorării salariului pentru profesorii debutanți. 

„Am luptat pentru drepturile salariale. O parte au fost acordate. Dificultatile bugetare au amâna.  15% din bugetul national plus salarizare pentru profesorii debutanți , apoi să crească pe măsură ce avansează în carieră. Dar pentru început e salariul mediu pe economie”, a explicat Sorin Cîmpeanu și a adăugat că voucherele de vacanță au fost acordate profesorilor „și sunt un lucru bun”.