MENIU

Legile Puterii | Președintele Societății Române de ATI reclamă reducerea fondurilor pentru Terapie Intensivă. Semnal de alarmă legat de lipsa de personal

Președintele Societății Române de ATI, despre prioritățile din Sănătate

Președintele Societății Române de ATI a vorbit vineri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, despre lupsurile din sistemul medical. Șerban Bubenek a subliniat că două dintre prioritățile viitorului ministru al Sănătății trebuie să fie asigurarea personalului medical necesar și a fondurilor pentru programul Acțiuni prioritare - ATI. 

Președintele Societății Române de ATI a amintit că există un deficit major de personal. În prezent, numărul angajaților din sistem este de 230.000 - 240.000, necesarul fiind de cel puțin două ori mai mare. Riscul principal este acela al unui act medical de o calitate mai slabă.

”Suntem într-un deficit de personal major, de peste tot vin aceleași semnale: cu cât înghesui mai multe paturi, dar ai mai puțin personal, cu atât calitatea actului medical scade, personalul este suprasolicitat. 
Ministrul trebuie să afle unde sunt cei 100 de medici specialiști ATI, care au dat examen în octombrie 2020 sau anul acesta, care erau fără post și, din cauza unei bâlbe, nu au putut fi angajați. O parte dintre rezidenți au plecat din țară, știu pentru că mi-au fost studenți. Foarte puțini au acceptat soluția angajării temporare, oamenii au și ei familii, locul lor. Concursurile vor trebui organizate și desființate toate aceste bâlbe legislative. 
Într-un memoriu adresat lui Vlad Voiculescu, am subliniat necesitatea de a se modifica normele de personal și sperăm ca acesta să fie luat în discuție de viitorul ministru. Normele sunt insuficiente. 
Un normativ corect trebuie să spună câți doctori trebuie să îngrijească un pacient la un pat. De exemplu, trebuie să ai o asistentă la pat, noi avem, în cele mai bune cazuri, o asistentă la 2,5-3 paturi. Și acest personal l-am obținut greu. Au trecut 12 ani de atunci, încărcătura pe aceste secții a crescut pe măsură ce tehnologia a evoluat. Lucurile astea nu pot fi lăsate la voia întâmplării. 
Astăzi, în sistem sunt undeva la 230.000-240.000 de oameni și ar fi nevoie de două ori mai mult. Dacă ne comparăm cu Franța sau Italia, ar trebui să fie de 3 ori mai mult”, a declarat Șerban Bubenek.

Președintele Societății Române de ATI a reclamat și faptul că fondurile pentru programul Acțiuni prioritare - ATI au fost reduse anul acesta față de 2020, deși numărul pacienților de la Terapie Intensivă este mai mare.

”Pentru programul Acțiuni prioritare - ATI, care funcționează din 2013, anul trecut s-au alocat 282 de milioane de euro. Anul acesta, s-au alocat 98 de milioane. E o gaură de finanțare cam de 50 de milioane, lucru inexplicabil. Am adresat memorii, este o bizarerie. Anul trecut, când aveam 800-1.000 de paturi, am primit mai mulți bani decât anul acesta, când aveam peste 1.500 de pacienți. Cred că au existat și acte de sabotaj, un ministru nu poate să știe tot. Jumătate din acești bani se duc pe medicamente, în ATI se folosește cea mai largă paletă de medicamente din țară”, a mai spus Șerban Bubenek.