MENIU

Legile Puterii | Medicul Radu Țincu: Pierderea încrederii populației în oamenii politici poate duce la pierderea luptei cu pandemia

Radu Țincu

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul ”Floreasca” din Capitală, a vorbit miercuri seară, în emisiunea ”Legile Puterii” de la Realitatea Plus, despre cum poate contribui lipsa încrederii în oamenii politici la pierderea luptei cu pandemia. Medicul a subliniat și că, într-o astfel de criză, este necesar ca ministrul Sănătății să fie un specialist în domeniul medical.

”Un element extrem de important care duce la pierderea gestionării pandemiei este pierderea încrederii populației în oamenii politici și în cei care gestionează pandemia. Oamenii sunt obosiți după un an și încearcă să găsească modele favorabile de scăpare. Un anumit model sunt și derapajele unor oameni publici. Momente precum cel în care ministrul Vlad Voiculescu a fost prins fără mască au stat la baza unor derapaje sociale care au dus la creșterea numărului de cazuri și de morți. 
Este clar că un ministru trebuie să aibă sprijin politic, dar într-o situație de pandemie este evident că un specialist va înțelege mult mai bine problemele din domeniul medical”, a spus Țincu.

Întrebat care ar fi prima măsură pe care ar lua-o dacă ar fi ministru, medicul a precizat că ar crește capacitatea din secțiile ATI. Acesta a vorbit și despre reformele ”făcute doar pe hârtie”.
”Ce generează mortalitatea este incapacitatea sistemului de a prelua pacienții în stare critică. Varianta de TIR-uri este o soluție pe termen scurt. Majoritatea spitalelor de linie 1, cele de boli infecțioase, au rămas cu relativ același număr de paturi. Multe din acele spitale sunt pavilionare și au la dispoziție paturi suficiente, puteau fi extinse în curtea acestora secții mobile. 
Posturile în sistemul sanitar au fost blocate, s-au făcut angajări doar în perioada stării de alertă. Un medic care termină Terapie Intensivă și primește o ofertă din Franța pleacă. O limitare a sporurilor pentru sectorul ATI ar fi o tragedie. Lucrurile care țin de infrastructura sistemului descurajează. Reforma a fost doar pe hârtie, nu a avut un efect direct, iar aceste lucruri au determinat mulți medici să nu se întoarcă”, a mai spus Țincu.