MENIU

Ministrul Muncii: "Unele salarii vor scădea după noua lege a salarizării"

Olguta Vasilescu

Legea salarizării îşi va face simţite efectele din acest an, iar unele majorări vor intra în vigoare de la 1 iulie. Aşa motivează ministrul Muncii mecanismul prin care proiectul de lege va fi adoptat de Parlament.

Legea salarizării îşi va face simţite efectele din acest an, iar unele majorări vor intra în vigoare de la 1 iulie. Aşa motivează ministrul Muncii mecanismul prin care proiectul de lege va fi adoptat de Parlament. Într-un interviu în exclusivitate pentru Realitatea TV, Lia Olguţa Vasilescu a explicat principiile care stau la baza legii.

Vor avea loc creşteri în sistem, dar şi scăderi! Salariile bugetarilor de lux vor fi raportate la o bază comună, mai promite ministrul Muncii.

Legea salarizării va ajunge în Parlament, iar aleşii vor avea timp până la începutul lui iunie să aducă modificările şi completările necesare.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că a fost nevoit să urgenteze aplicarea legii pentru că unele majorări vor intra în vigoare de la 1 iulie.

"De la 1 iulie vor mai fi nişte creşteri nu foarte semnificative. De la 1 ianuarie 2018, media de creştere a salariilor este de 25%, mai puţin sănătatea care intră cu toţi banii pe care ar fi trebuit să îi primească din 2020 - le cresc salariile din 2018, dar se opresc până în 2021, nu vor mai avea nicio creştere salarială şi este vorba și de educatie cu 50%, unde ne am angajat ca să fie creștere", a declarat ministrul Muncii pentru Realitatea TV.

Cel mai mare salariu îl va avea şeful oricărei instituţii, pentru a se evita situaţiile în care salariu unui consilier de primărie să fie dublu faţă de cel al primarului sau cazurile în care un consilier din Ministerul Muncii e plătit cu 3.000 de lei, iar la Ministerul de Finanţe, pentru aceeaşi funcţie, bugetarul are 7.000 de lei. Adică, unii salariaţi vor avea parte de micşorări.

"Mai sunt salarii care vor scădea, da. Pentru că sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni", a spus Lia Olguța Vasilescu.

"Nu va mai putea să treacă nimeni peste conducătorul de instituţie. Nu mai poate nimeni să treacă peste ceea ce s-a plafonat. Un auditor, de exemplu, dintr-un minister, fata de un auditor al Curtii de conturi trebuie să aibă acelaşi salariu. Mai sunt salarii care vor scădea, da. Pentru că sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni", a explicat ministrul.

În plus, sporurile vor fi plafonate tocmai pentru a evitate "salariile mincinoase", spune ministrul Muncii.

"Până acum a fost un haos generalizat în sporuri! Aveai un salariu de 1000 de lei, dar sporurile puteau să fie undeva la 2-3 mii de lei si venitul tau era 4 mii de lei, adică un venit mincinos. Ei bine le-am plafonat pe toate la 30% ca să terminam cu sarabanda asta a sporurilor şi să ştii foarte clar ce ai în plată", a explicat Olguța Vasilescu.

În noua lege au fost introduse şi alte instituţii care până în prezent nu aveau salariile raportate la salarizarea unică! Excepţie fac Banca Naţională a României şi Autoritatea de Supraveghere Financiară! Noul proiect ar trebui să elimine inechităţile din prezent, dar, susţine ministrul, e nevoie de o nouă lege în 2021.