MENIU

Legea dării în plată face un PAS ÎNAPOI: "Îi putem pune CRUCE"

<p>Un nou boom imobiliar &icirc;n Capitală</p>

Legea dării în plată mai are de aşteptat. Deşi urma să fie discutat miercuri în plenul Senatului, proiectul este retrimis la comisiile de specialitate.

Raportul comisiei juridice a Senatului, favorabil legii darii in plata, a fost retras. Nu se mai discuta mâine in plen. Se reia discutia in comisii peste doua saptamani, a spus avocatul Gheorghe Piperea.

Surpriza totala din partea Comisiilor Juridica si Economica din Senat: desi in sedinta comuna din urma cu o saptamana se decisese includerea programului Prima Casa in cadrul legii darii in plata, cu 8 voturi la 7, in raportul comun difuzat astazi (vezi atasament) s-a decis trimiterea in plenul Senatului a acestui amendament, mentionandu-se ca ar fi fost egalitate de voturi (8 pentru si 8 impotriva), potrivit Hotnews.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii legii dării în plată, afirmă că raportul Comisiei Juridice a Senatului favorabil legii dării în plată, a fost retras şi astfel legea nu se va mai discuta mâine în plen.

„Se reia discuţia în comisii peste două săptămâni. Cel care a făcut public acest anunţ, la Radio România Actualităţi, este un anume senator Bota, de la PSD. Dar raportul nu putea fi retras fără acceptul preşedintelui comisiei juridice, domnul Boboc, PNL. Deci <> este transpartinică. Lobby-ul intens al BNR a lovit unde trebuie”, a scris Piperea pe o reţea de socializare.

„Din acest moment cred că putem pune cruce legii dării în plată, aşa cum am construit-o eu şi cum a promovat-o intens domnul Zamfir. A fost un vis frumos”, a spus Piperea, potrivit ZF.ro.

Piperea conchide că în final în ipoteza în care se va respinge legea sau ea va fi facută „aşa cum vrea BNR, fără vlagă, fără aplicabilitate la cazurile de contracte în derulare esenţialmente dezechilibrate, lumea va ţine minte sistemul bancar ca pe un stăpân de sclavi şi nu ca pe un partener de afaceri şi, mai ales, va ţine minte BNR nu ca pe o autoritate a Statului român, ci ca pe un vătaf al acestor stăpâni de sclavi, ca pe un avocat din oficiu al lor, care a trecut şi peste regulile democraţiei pentru a-şi susţine angajatorii.”

Anterior, Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, doua institutii despre care nu se poate aprecia ca sunt controlate de bancheri, au emis avize negative la proiectul legii dării in plată.

Ministerul Justitiei si CSM au dat aviz negativ acestei propuneri, lucru care a fost trecut sub tacere de initiatori. Mai mult, a fost foarte dificil pentru presa sa obtina documentele respective.

În acest moment, există doua variante, potrivit Hotnews.ro: 1. legea trece in actuala forma si 2. legea trece cu amendamentele propuse .

Daca legea trece asa cum e ea in prezent, programul Prima Casa va disparea, iar bancile vor scumpi avansul pentru imprumuturile imobiliare pana la 40%. Altfel spus, tinerii care vor dori sa isi ia un apartament/casa, vor avea nevoie de mult mai multi bani decat in prezent. Nu va fi Apocalipsa (Romania a trecut prin momente mai dificile) dar efectele vor fi pe buget (taxe si impozite) si foarte probabil pe curs. Adica vor plati nu doar cei care nu au bani de rata la banca si carora si asa le e greu, ci si ceilalti.

Daca legea trece cu amendamente, desi ar fi mai corect din punct de vedere economic, imaginea bancilor (si asa precara) se va inrautati. Initiatorii vor pune esecul pe seama lobby-ului bancar, iar bancile vor traversa din nou momente deloc placute. Dar acesta este un cost al comportamentului pe care uneori l-au manifestat fata de clienti.

Mai multe articole despre:
legea dării în plată