MENIU

Legea dării în plată, atacată dur de un înalt oficial BNR

<p>Avertismentul consilierului guvernatorului BNR</p>

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, spune că "Legea dării în plată", trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis nu respectă prevederile Directivei europene nr.17, deoarece statul intervine unilateral în favoarea debitorilor. „Această lege, așa cum e ea, nu are viață lungă", a precizat consilierul Băncii Naționale.

În cazul Legii dării plată, cunoscute mai ales sub forma "Dai casa, scapi de credit", statul intervine în favoarea unei singure părți, a debitorului, și împotriva celuilalte părți - banca, consideră Adrian Vasilescu.

De asemenea, noua lege ar încălca articolul 15 din Constituție care spune că orice lege civilă nu este retroactivă. O altă problemă semnalată de consilierul BNR este lipsa oricărui plafon, situație care face ca prevederile legale să nu îi ajute pe cei săraci. 

Adrian Vasilescu a mai spus că această lege este una a autoevacuării și că nu rezolvă problemele debitorului. „Această lege, așa cum e ea, nu are viață lungă", a precizat consilierul Băncii Naționale la Digi24.

„Legea noastră face altfel, intervine statul în favoarea unei singure părți. Dar mai departe intră în joc Constituția. Articolul 15 spune limpede: orice lege civilă nu este retroactivă. Directiva spune și ea: că până în martie anul viitor statele membre trebuie să facă pachetul de legi, nu o lege, care să conducă la umanizarea pieței creditelor; legile să fie trimise la Comisia Europeană; aceste legi vor intra în vigoare după martie 2016. Și se mai spune negru pe alb că legile nu vor privi înapoi, adică la contractele de până în martie anul viitor", a adăugat Adrian Vasilescu

„E foarte limpede că legea nu mai are cele trei picioare. Mai ales că e singulară. Și nici nu văd până în martie anul viitor cum am putea avea un pachet de legi prin care să le facă rezonabile. E de 15 ori pronunțat cuvântul rezonabil", a subliniat el.

„Legea dării în plată nu îi ajută pe cei săraci. Pentru că această lege, în esența ei, este o lege a autoevacuării. Adică eu, un debitor care a făcut un credit, o casă pentru familie, și a ajuns în impas, legea îi spune așa: uite, tu dai casa băncii și scapi de restul datoriilor. De unde apare acest rest de datorii?", a mai spus consilierul BNR.

Mai multe articole despre:
BNR Adrian Vasilescu