MENIU

Legea care te scapă de toate datoriile, în vigoare de la 1 ianuarie

Datorii la Fisc

Legea falimentului personal, care îi protejează de creditori pe românii îngropați în datorii și îi ajută să se redreseze, a intrat în sfârșit în vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o întârziere de doi ani.

Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizic a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2018, cu o întârziere de doi ani, după ce a fost amânată de trei ori, însă nici acum instituția responsabilă de aplicarea acesteia, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), nu a anunțat dacă această lege poate fi implementată și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze cei care vor să beneficieze de ea.

Întârzierea cu doi ani a aplicării acestei legi, inițiată de deputată PSD Ana Birchall, este cauzată de faptul că este vorba de un act normativ foarte stufos și care implică o mare birocrație.

Astfel, Ministerul Economiei a publicat, încă de la începutul lui 2016, "Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice". Potrivit acestui plan, pentru aplicarea legii insolvenței persoanelor fizice este nevoie de personal suplimentar de nu mai puțin de 2.030 de persoane la nivelul ANPC, Registrului Comerțului și instanțelor de judecată, scrie bancherul.ro.

Pentru ca legea sa poata functiona sunt necesare asa-numitele Comisii de insolventa, constituite la nivel central si teritorial, la care personele fizice pot depune cererile pentru intrarea in procedura de insolventa personala, daca nu-si mai pot achita datoriile catre banci sau alti creditori.

Deschiderea procedurii de insolvență se va face pe baza unei cereri pe care debitorul persoană fizică o poate depune personal sau prin poștă, cu confirmare de primire sau pe e-mail cu semnătură electronică certificată, la comisia de insolvență la nivel teritorial din județul în care își are domiciliul sau reședința de cel puțin 6 luni, conform normelor de aplicare a legii insolventei personale.