MENIU

Legătura extraordinară descoperită între culoarea ochilor şi predispoziţia către alcoolism

Cercetătorii de la Universitatea din Vermont au decis să verifice un mit conform căruia persoanele cu ochi albaştri au un risc crescut pentru alcoolism, iar rezultatele au şocat: nu doar că există o predispoziţie, dar aceasta este una genetică.

Studiul a descoperit că persoanele cu rădăcini europene-americane cu ochi deschişi la culoare, verde sau gri, au, procentual, o dependenţă de alcool mai mare decât persoanele cu rădăcini europene-americane cu ochi căprui. Dar cel mai mare procent de dependenţă de alcool a fost descoperit la cei cu ochi albaştri.

Cercetătorii spun că rezultatele i-au uimit şi pe ei: "nu ştim care este motivul", spune Dawei Li, pentru un comunicat de presă al Universităţii, dar aceştia ştiu că genele care decid culoarea ochilor sunt situate pe acelaşi cromozom ca şi genele care sunt legate de dependenţa de alcool.

Acesta nu este primul studiu care corelează alcoolismul şi culoarea ochilor: un studiu din 2000 a ajuns la o concluzie similară, descoperind că femeile cu ochi căprui băuseră aproximativ 4,91 băuturi în ultima lună, în timp ce femeile cu ochi deschişi la culoare băuseră 5,78 băuturi.

Descoperirile au fost publicate în American Journal of Medical Genetics Part B: Neuropsychiatric Genetics.