MENIU

Lecţie şocantă într-un manual:"Credeam că ai bătut-o fără motiv.Dar dacă te-a jignit, sunt de acord"

O fotografie în care se vede o pagină dintr-un manual de Limba Română, pentru clasa a patra, a strânit controverse pe reţelele de socializare.

Mai mulţi părinţi s-au plâns că una dintre lecţiile dintr-un manual de Limba şi Literatura Română, pentru copiii de clasa a patra, promovează violenţa şi misoginismul.

În textul "Onoarea mai presus...", scris de Mircea Sântimbreanu, este povestită următoarea întâmplare: o fetiţă este lovită de un băiat şi începe să plângă. Un alt băieţel încearcă să-i dea o mână de ajutor, însă situaţia degenerează complet, când "agresorul" îşi argumentează fapta, spunând că fetiţa l-a numit "obraznic".

"Credeam că ai bătut-o fără motiv... Dar dacă te-a jignit, sunt de acord. Asta e o chestie de onoare!", spune băieţelul care, iniţial, voia să o ajute pe micuţă.

"Foarte frumos educăm copiii, mai ales băieții. Sunt curioasă dacă acest autor a avut cumva vreo fetiță... Eu sunt convinsă că nu!", a comentat cineva pe seama lecţiei din manual.

"Am crezut că n-am înţeles eu bine! Am citit de trei ori să mă asigur că nu greşesc", a adăugat altcineva.

Totuşi, vina nu ar aparţine autorului textului, ci a celor care au editat manualul. Se pare că aceştia din urmă nu au redat povestirea integral, omiţând anumite pasaje care ar fi pus în alt context firul naraţiunii. Mai mult, au schimbat şi titlul textului original.

Povestirea originală, completă, se numeşte "Cavalerul dreptăţii" şi face parte din volumul "Recreaţia mare", de Mircea Sântimbreanu.