MENIU

Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptămâna Pământului"

Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptămâna Pământului"
<p>Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptăm&acirc;na Păm&acirc;ntului"</p>
<p>Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptăm&acirc;na Păm&acirc;ntului"</p>
<p>Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptăm&acirc;na Păm&acirc;ntului"</p>
<p>Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptăm&acirc;na Păm&acirc;ntului"</p>
<p>Lavinia Șandru le mulţumeşte tuturor celor care au participat la "Săptăm&acirc;na Păm&acirc;ntului"</p>

Când suntem fericiți, cântăm, dansăm, spunem poezii sau desenăm, arătăm că știm să fim buni. ”A fi ecologist înseamnă să faci tot posibilul să fii mai întâi tu curat la minte și în suflet, să găsești curajul să spui adevărul și să nu faci rău, nici naturii, nici animalelor, nici semenilor tăi”, consideră Lavinia Șandru, inițiatoarea și susținătoarea multor acțiuni ecologiste precum programul ”Săptămâna Pământului”.

Echipa care s-a implicat în desfășurarea acestui eveniment a dorit să transfere aceste stări pozitive copiilor de la liceele, școlile și grădinițele sectorului 6, în cele șapte zile cât s-au întrecut în competiții de arte vizuale și literatură. Lavinia Șandru a îndemnat ”să fim prietenoși cu viața, cu tot ce e viu lângă noi și cu noi înșine, să învățăm să gândim pozitiv, căci astfel ne vom salva și pe noi, și Pământul. E trist când ne gândim că natura întotdeauna ne vorbește, dar noi aproape că n-ascultăm niciodată. Așa spunea Victor Hugo în urmă cu peste 130 de ani, dar iată cât de actual și perfect adevărat este și astăzi. Eu le mulțumesc astăzi tuturor celor care în cadrul ”Săptămânii Pământului” au ascultat ce vorbește natura, de la copiii de grădiniță până la elevii de liceu care au participat la aceste evenimente, dascălilor, organizatorilor și echipei mele de oameni minunați. În această săptămână am fost mai buni, așa cum ne vrea Pământul, deci am fost ecologiști”. Realitatea TV a fost partener al acestui eveniment, Lavinia Șandru oferind tuturor participanților titlul de ”Cavaleri ai Salvării Pământului”.

Programul ”Săptămâna Pământului” a fost organizat de Primăria sectorului 6 și Centrul Cultural European, iar Pavel Lazarov, directorul Liceului Tudor Vladimirescu a fost gazda tuturor manifestărilor culturale cu tematică ecologistă în această săptămână, în care copiii au învățat să asculte natura, ”nisipul mișcător” de pe placa de sticlă a artistei în Sand Art, foșnetul copăceilor vii de pe scenă și clipocitul râsetelor asistenților din sală.

Atelierele de creație fotografică, de filme cu durata de un minut cu teme și mesaje ecologiste au provocat elevii din sectorul 6 să-și transforme gadgeturile în mijloace de surprindere a naturii. Secretele tehnicii Sand Art, ale desenului în nisip, au fost dezvăluite de artista Mariana Pachis în cadrul atelierelor Eco Arta, iar caricaturistul Mihai Pânzaru PIM a demonstrat copiilor cum își pot vedea, ca într-o oglindă, chipul stilizat pe o coală de hârtie. Doar zâmbetul a fost biletul de intrare în sală, de restul ocupându-se echipa Laviniei Șandru. Mariana Pachis  a văzut cum ”tema focului din cadrul atelierului EcoArta a înflăcărat mințile copiilor, ei descoperind tehnici noi, mixând tehnica mozaicului și a colajului într-o formă de puzzle. Pornind de la Eco Natura, cea care se regăsea în flacăra din mijlocul colajului, elevele Aisa și Ana Maria au realizat cea mai frumoasă și inedită lucrare. Le-am propus tuturor copiilor participanți la eveniment să facem o expoziție de colaje pentru că ei au agreat abordarea acestor teme - cele patru elemente în cadrul work-shop-urilor, dorindu-și repetarea acestora”. Mariana Pachis, artista româncă înscrisă în Cartea Recordurilor pentru cea mai îndelungată sesiune de desen în nisip prin tehnica Sand Art, a apreciat în mod special colajele create de Ahmed Aisa și Ana Maria Costache (de la Liceul Tudor Vladimirescu) – un mozaic despre elementul foc, creat din mii de pătrățele de hârtie colorată , dar și pe al Anei- Maria Elisei (de la Școala nr. 163), precum și eseurile Danielei Sonntag (”O clipă”)  și Diana Ciolompea  (”Nu voi renunța”).

Concursurile de poezie și proză scurtă coordonate de către Andrei Păunescu au scos la suprafață resurse de sensibilitate și talent literar. El a apreciat în mod deosebit patru eseuri ale unor mici scriitori, care au văzut ”Lumea colorată”,  precum Ana Boiangiu (cl. A Vl-a, de la liceul Eugen Lovinescu), care și-au imaginat ”o discuție cu miez” între continente, precum Eduard Ibănișteanu (cl. A Vl-a, de la școala nr.279) dar și ale unor adolescenți care au vorbit despre ”tragismul asumat cu luciditate” de abandon al naturii (Ana-Maria Costache, cl. a X-a, liceul Tudor Vladimirescu) și despre ”natura seducătoare ca un păcat” (Diana Ciolompea, Colegiul Elena Cuza).

În cadrul teatrului de improvizație regizat de actorul belgian Giuseppe Piccillo, personaj în viitoarele episoade ale serialului ”Violeta” a demonstrat cum orice copil poate deveni actor într-un minut.

”Săptămâna Pământului” s-a încheiat cu Gala premiilor, un spectacol susținut de elevi de la școli și licee din sectorul 6 și de la Clubul Copiilor, care au cântat și au dansat pentru colegii lor premiați pentru felul în care se gîndesc la salvarea naturii. Special pentru ei au cântat Adriana Petrescu, Gloria Melu și Andrei Păunescu împreună cu Maria Maria. Șapte zile de concursuri tematice de mediu, șapte zile de etalare a talentului copiilor în desen, pictură, proză și poezie s-au adunat și au dat un rezultat pozitiv: suntem pe mâini bune! Copiii se implică sincer în salvarea naturii. Ei au învățat s-o asculte, iar noi avem datoria să-i ajutăm să nu uite.