MENIU

Laura Codruța Kovesi sub lupa Wall Street Journal: o cruciată a justiției

Wall Street Journal urmărește ascensiunea șefei DNA, de la debutul său în lumea justiției, la poziția de procuror șef în cadrul Direcției Române Anticorupție. Cele mai recente sondaje locale arată că instituția pe care o conduce a câștigat un capital important de imagine și încredere în rândul unui procentaj semnificativ al populației.

Publicația Wall Street Journal dedică un spațiu generos uneia dintre cele mai prezente, dar și controversate personalități din spațiul public românesc. 

Fiica unui fost procuror dintr-un oraș de provincie, Laura Codruța Kovesi a făcut transferul de la statutul de sportiv profesionist, la cel de „cruciată” (n.a.) împotriva corupției, devenind prima femeie care a ocupat acest post de conducere. 

Astfel, Laura Codruța Kovesi a devenit o Ioana d'Arc a unei Românii moderne aflată într-un permanent proces de remodelare socială după căderea regimului comunist.

Publicația notează că, până în prezent, doamna Kovesi a trimis la închisoare circa 3.000 de persoane sub acuzația de corupție. În fiecare clipă, oricare dintre procurorii pe care îi are în subordine se ocupă de cel puțin 100 de dosare. Sediul DNA a devenit un furnicar pentru jurnaliștii care se înghesuie la intrare pentru a prelua primele informații despre politicienii luați în vizor de procurori. 

Din momentul sosirii la biroul de conducere, doamna procuror a intervenit prin modificări drastice, oferind procurorilor mai multă independență, mai multe fonduri și mandate mai lungi - cerințe, de altfel, impuse de către UE.

Cu toate acestea, PSD, principalul oponent din lumea politică, pardid aflat acum la guvernare, susține că procurorul șef face exces de zel în lupta sa anticorupție și că este părtinitoare. 

Toată această implicare a împărțit societatea românească în două tabere distincte: fie o iubești, fie o detești. Tendința este ca segmentul tineretului calificat să o susțină, în schimb „clasa muncitoare” cu pregătire medie, o contestă acerb. 

Imaginea doamnei Kovesi creează atâtea controverse, încât apar conflicte intrafamiliale pe tema activității sale. Unii dintre contestatari sunt convinși că este un pion al globaliștilor care vor să vulnerabilizeze statul român pentru a-i obține resursele, pe când susținătorii săi și-ar dori să o vadă candidând pentru președinția țării, dobândind mai multă credibilitate chiar decât Biserica. 

Editorialul conchide citând-o pe doamna procuror: „Mentalitatea oamenilor s-a schimbat. Când vezi rezultate, începi să ai încredere în instituții.”