MENIU

Laser Valley de Măgurele. Proiectul ministrului educaţiei Adrian Curaj

Ministerul Educației visează frumos! Își propune să transforme Măgurele, în numai cinci ani, într-un pol de atracție pentru investiții private, cercetare și afaceri. În plus, urmează să fie construită o linie de metrou spre Aeroportul Otopeni, Gara București și acces la Dunăre. Asta în condițiile în care nu știm cine va realiza proiectul și de unde se vor accesa banii necesari. Chiar și așa, ministrul a anunțat un concurs de urbanism.

Peste cinci ani, orașul Măgurele ar trebui să aibă centre de cercetare, campus studenţesc modern, incubator de afaceri, locuinţe de tip ecoliving și zone de recreere. Ministrul Educației, Adrian Curaj, promite, în plus, legături rapide spre Gara de Nord, Aeroportul Otopeni și Dunăre.

"Mesajul este unul foarte frumos și nu este numai inspirațional, dar este acțional : 30 de minute la Dunăre, 30 de minute la central orașului, 30 de minute la aeroport", spune Ministrul Educației, Adrian Curaj.

Oficialul nu ia în calcul faptul că lucrările sunt deja amânate în cazul Canalului Dunăre-București cu port la 1 decembrie. La fel se întâmplă și în cazul metroului spre Otopeni.

"Dăm drumul unei compețitii, unei idei, vor fi idei de bussines, asta este mesajul, hai să facem bussine IT în România", spune Adrian Curaj, ministrul Educației.

Avem în plan un proiect SF care ar urma să fie gata peste cinci ani. Însă în acest moemnt Ministerul Educației nu are banii necesari. Variantele sunt fondurile europene, investitorii privați, dar și sprijinul autorităților locale .

"Ca să poți să investești undeva trebuie să ai mobilitate ridicată. Dar nu cred că vor fi probleme, dacă Guvernul face cele două lucruri importante: pasarelele peste autostrada inelul de centură al Bucureștiul și inelul de centură pe partea de sud a Bucureștiului.", spune MARIAN PETRACHE președinte Consiliul Județean Ilfov.

Însă nici autoritățile locale nu fac mare lucru. Spun asta localnicii, plictisiți de promisiuni în prag de alegeri.

Noi nu suntem în stare să asfaltăm niște gropi care se află la pod sau orice altceva care se află pe aici și suntem în stare să facem cinci ani un metrou…nu, mi se pare imposIbil.

Chiar și așa Ministerul Educaţiei a lansat un concurs internaţional de urbanism pentru viitorul Laser Valley.