MENIU

La final de mandat, Adrian Zuckerman a fost decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a României

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la București (2019-2021) Foto: Facebook.com

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare a Excelenței Sale domnul Zuckerman Adrian, ambasador al Statelor Unite ale Americii la București.

 

„Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul mandatului său în România, precum şi pentru implicarea substanțială în dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țara noastră şi Statele Unite ale Americii, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce Excelenței Sale domnului Zuckerman Adrian, Ambasador al Statelor Unite ale Americii la București”, a transmis Administrația Prezidențială.

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman și-a încheiat mandatul de un an în România. Anunțul a fost făcut luni de Ministerul Afacerilor Externe.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 11 ianuarie 2021, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, în vizită de rămas-bun”, a anunțat MAE într-un comunicat de presă. 

El a fost propus ambasador în țara noastră în 2018 de Donald Trump și a fost votat de Senatul american pe 20 noiembrie 2019. Zuckerman și-a preluat mandatul de la București pe 17 decembrie 2019. El i-a urmat lui pe Hans Klemm, care deținea postul din 2015, de pe vremea președinției lui Barack Obama.

În mandatul său de un an la București, Adrian Zuckerman a luat poziție deseori împotriva guvernării social-democrate, pe care o definea drept coruptă. 

„Corupţia din guvernul anterior, care s-a concretizat în relaxarea legilor justiţiei doar pentru a-i ajuta pe fostul lider PSD Liviu Dragnea şi pe alţii să evite pedeapsa cu închisoarea, nu va fi acceptată! Cei care au participat şi au ajutat la privarea poporului român de statul de drept şi care s-au pretat la fapte de corupţie nu vor avea sprijinul nostru. Aplicarea principiului statului de drept este esenţială pentru libertate şi democraţie! (...) Multe persoane din afară şi, din păcate, câteva din interior, continuă să încerce să submineze democraţia şi libertatea României, precum şi progresele realizate de poporul român. Nu vom consimţi niciodată la aşa ceva! ", declara fostul ambasador al SUA în decembrie 2020.

„Fără stat de drept, nimic nu va fi reuşit în România. România are un potenţial enorm şi văd un viitor fantastic pentru România, o dezvoltare rapidă. România trebuie să aibă curaj. Dacă vă gândiţi la un proiect, trebuie să aveţi curaj să-l faceţi. Noi o să vă ajutăm, dar nu putem gândi ce e mai bine de făcut pentru Iaşi sau pentru Bucureşti”, mai spunea Zuckerman luna trecută.

Iar la comemorarea evenimentelor din decembrie 1989 de anul trecut, Zuckerman declara că „ce s-a început acum 31 de ani trebuie să se termine. Pentru că Revoluţia nu s-a terminat complet. Mai există baronii roşii şi alţii care nu ar trebui să fie în parlament sau în guvern. (...) Traficul de persoane trebuie terminat şi trebuie să fie o piaţă liberă. România o să aibă un viitor de succes dacă lucrurile acestea se fac”.

În mesajul său la trecerea în noul an 2021, le transmitea românilor că „nicicând relațiile bilaterale dintre cele două țări nu au fost mai bune”: „Poporul român și-a spus cuvântul și a ales libertatea și statul de drept în detrimentul aiurelilor moștenite de la nepotismul și corupția comuniste. Acum, cu patru ani de stabilitate înainte, românii vor avea posibilitatea să își reconstruiască economia și infrastructura. Angajamentul României pentru piețele libere și dezvoltarea economică o va transforma în liderul european care poate și merită să fie”.

Adrian Zuckerman, care vorbește fluent limba română, nu era ambasador de carieră, însă era apropiat de România. El emigrase împreună cu familia sa pe când avea aproape 10 ani.

De profesie avocat, Adrian Zuckerman a absolvit Institutul de tehnologie (Massachusetts Institute of Technology, 1979), iar diploma în Drept a obținut-o la New York Law School (1983).