MENIU

La fiecare trei ore, o româncă moare de cancer la sân. Statul amână prevenţia

La fiecare trei ore, o româncă moare de cancer la sân. Statul amână prevenţia

La fiecare trei ore, o româncă moare de cancer la sân. Și, în fiecare zi, alte 21 sunt nou diagnosticate. O boală cruntă, DAR care poate fi tratată! Cu toate astea, statul amână prevenția. Care înseamnă, în cele mai multe cazuri, SALVAREA. De la un ministru la altul, termenul pentru lansarea primului program de screening al cancerului de sân, e amânat. Cât timp autoritățile fac hârtii, bolnavii se luptă pentru viață. 

Își șterge lacrimile și înghite în sec. Cancerul i-a răpit cei mai frumoși 15 ani din viață. În 2003, Olga a fost diagnosticată cu cancer la sân. Stadiul 3B, adică avansat. 

De la diagnosticare au urmat luni de chin. Investigații, operații, chimioterapie...în final, însă, singura soluție a fost: mastectomia. Chinul nu s-a oprit. A urmat o operație prin care i-au fost scoase uterul şi ovarele, pentru ca boala să nu se extindă. Îşi doreşte acum un singur lucru - operaţia de reconstrucţie mamară.

Dacă statul ar asigura un program de screening asta înseamnă că ar deconta toate investigaţiile care duc la identificarea riscului de boală. De la banale teste de sânge până la determinări genetice care arată clar cât de probabil e să faci cancer şi de care.

Mai multe articole despre:
cancer cancer la sân