MENIU

Kremlinul înlătură toate afișele cu litera Z, simbolul războiului. Ce explicație au analiștii

Autoritățile locale din întreaga Rusiei au început să dea jos toate afișele și bannerele cu litera „Z”, simbol al susținerii față de războiul dus în Ucraina.  n lider politic al cărui partid susține "operațiunea specială" inițiată de Vladimir Putin a declarat că a primit ordin de la autoritățile locale să înlăture simbolurile asociate campanie din Ucraina.

O explicație a acestei acțiuni ar putea fi aceea că războiul pare să intre într-o nouă fază de lupte sângeroase și câștiguri teritoriale limitate în estul Ucrainei, potrivit The Moscow Times.

Șeful partidului politic "O Rusia Justă", Serghei Mironov, a declarat că polițiștii i-ar fi ordonat să dea jos un banner pro-război de la sediul partidului din Moscova. Acțiunea, a declarat liderul politic, ar fi fost declanșată în urma „numeroaselor apeluri ale cetățenilor”.

Cel puțin un alt banner cu litera Z ar fi fost îndepărtat în centrul capitalei, iar acțiuni similare au fost raportate și în Sankt Petersburg, Novosibirsk și Kirov, potrivit presei locale.

„Ar putea fi un fel de rebranding. Războiul s-a oprit în mod clar atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere militar”, a declarat Abbas Gallyamov, un analist politic și fost redactor de discursuri pentru președintele rus Vladimir Putin, pentru The Moscow Times.

Literele „Z” și „V”, folosite inițial ca semne de recunoaștere a vehiculelor de luptă rusești trimise în Ucraina, a devenit simbolul popular al susținerii pentru acțiunea din militară.

Deși nu există vreo dovadă a înlăturării  în masă a simbolului Z, eliminarea acestuia din unele spații publice din marile orașe ar putea sugera că Kremlinul încearcă să înfățișeze războiul într-o lumină diferită, pe măsură ce luptele se apropie de a patra lună fără o descoperire rusă.