MENIU

Kovesi: Nu există țară fără corupție în UE. Grupările mafiote s-au reorientat spre fraude cu fonduri europene și TVA

Kovesi: Nu există țară fără corupție în UE. Grupările mafiote s-au reorientat spre fraude cu fonduri europene și TVA

Într-un interviu acordat Politico la 2 ani de la preluarea mandatului în fruntea Parchetului European, Laura Codruța Kovesi avertizează asupra criminalității financiare, care a devenit omniprezentă în UE.

”Grupările mafiote s-au reorientat spre fraude cu fonduri europene și cu rambursări de TVA”, spune Kovesi, în interviul acordat Politico. Criminalitatea financiară, afirmă șefa EPPO, poate fi la fel de profitabilă ca traficul de droguri. Estimările Parchetului European arată că Europa pierde anual peste 50 de miliarde de euro doar din cauza acestui tip de fraude.

Una dintre țintele principale sunt planurile de redresare și reziliență post-pandemie, așa cum este PNRR-ul României. Parchetul condus de Kovesi investighează sute de cazuri de posibile fraude cu fonduri de acest tip.

”Oriunde există criminalitate organizată, cum ar fi o piață a drogurilor, există și corupție generalizată. Nicio țară nu e curată din această perspectivă”, spune Kovesi. Practic, Parchetul European are birouri în toate statele Uniunii afară de Ungaria, care a decis să nu i se alăture (Suedia și Polonia au anunțat recent că au început demersurile pentru a intra în EPPO). În primăvară va deschide și propria sa ”academie”, unde vor fi pregătiți anchetatori de elită din țările UE.

Mai multe articole despre:
kovesi coruptie fraude