MENIU

Kovesi își primește verdictul de la CSM pe data de 24 iunie

Kovesi, emoții până la final

Secţia pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM a finalizat, miercuri, dezbaterile privind o acţiune a Inspecţiei Judiciare împotriva fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care vizează comportamentul acesteia la şedinţele cu procurorii din subordine. Pronunțarea se va face pe data de 24 iunie.

Secţia pentru procurori a CSM a reluat, miercuri, discuţiile cu privire la cele două rapoarte întocmite de Inspecţia Judiciară în cazul fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Cele două rapoarte au fost întocmite de Inspecţia Judiciară în cursul anului 2018. În acest caz au existat mai multe amânări, ultima fiind pe 8 mai.

Pronunţarea în cauza în care Kovesi este acuzată de inspectorii judiciari de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, a fost amânată pentru data de 24 iunie, se menţionează în ordinea de zi soluţionată postată pe site-ul CSM.

Conform aceleiaşi surse, în cazul celei de-a doua acţiuni a Inspecţiei Judiciare, în care este vizat şi fostul procuror şef adjunct al DNA, Marius Iacob, a fost stabilit un nou termen pentru data de 18 septembrie.

Una dintre acţiunile disciplinare se referă la manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu. În cadrul unei şedinţe de lucru, fosta şefă a DNA ar fi avut astfel de manifestări, aşa cum rezultă din înregistrări audio apărute în spaţiul media la data de 18 iunie 2017, potrivit Inspecţiei Judiciare.

Sursa citată susține că, Laura Codruța Kovesi ar fi  folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi un dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.

În al doilea raport al Inspecţiei Judiciare se susţinea că Laura Codruţa Kovesi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar care îi viza pe membrii familiei Cosma.

În ciuda problemelor de la București, fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu acordat Politico că nu are de gând să se retragă din cursa pentru funcţia de procuror-şef european.

„Nu, sub nicio circumstanţă. Până nu este finalizată procedura, am o şansă să obţin această funcţie şi lupt pentru şansa mea până în ultima secundă”, a declarat Kovesi după ce a fost întrebată dacă a luat în considerare să retragă din cursă.

Ea a respins speculaţiile conform cărora ar intenţiona să intre în politică, spunând că nu are nicio intenţie să îşi părăsească profesia.

Kovesi spune că va avea răbdare până când se vor finaliza negocerile între Consilul UE şi Parlamentul European.

Mai multe articole despre:
Kovesi