MENIU

Klaus Iohannis reacționează după ce a fost lansată ideea unui referendum pentru monarhie

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, miercuri, scenariul unui referendum pentru schimbarea formei de guvernământ, lansat zilele trecute.

„Nu se poate face în momentul acesta şi trebuie văzut dacă vrea societatea. Statul paralel poate că vrea. E suspectă dragostea pentru monarhie a unora. Mi se pare o fumigenă", a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis s-a referit şi la legea de instituţionalizare a Casei Regale. "Trebuie reglementată situaţia Casei Regale, dar cu măsură", a afirmat preşedintele.

Călin Popescu-Tăriceanu susține monarhia

Reamintim că preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, luni, că tema schimbării formei de guvernământ cu monarhia constituţională merită o dezbatere cât mai amplă la nivelul societăţii.

"Organizarea unui referendum presupune întâi o dezbatere şi cred că în special pe acest subiect e nevoie nu numai de o dezbatere, ci şi de a cântări foarte bine argumentele în favoarea organizării unui referendum. Sunt convins că în ultima perioadă simpatia pentru Casa Regală - iar acest lucru l-am văzut încă din 2011, când a venit regele Mihai în Parlament - a crescut foarte mult şi încrederea românilor în forma de guvernământ denumită monarhie constituţională. De aceea, cred că un astfel de subiect merită o dezbatere cât mai amplă la nivelul societăţii, dar trebuie să reunim acele forţe care sunt favorabile şi să convingem cât mai mulţi dintre cetăţeni cu privire la utilitatea schimbării formei de guvernământ. În cazul în care subiectul va deveni unul de interes, putem să demarăm aceste discuţii anul viitor", a precizat preşedintele Senatului, în cadrul unei declaraţii acordate presei.

El a adăugat că opiniile sale monarhice sunt deja cunoscute. Potrivit lui Tăriceanu, sistemul constituţional românesc este unul "hibrid, care are sădiţi în el germenii conflictului".

"Acest paralelism de putere executivă între Guvern şi preşedinte a dus permanent la tensiuni, la conflicte. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa care face o excepţie de la regula democraţiilor parlamentare, unde preşedintele joacă un rol - nu simbolic - ci mai degrabă de reprezentare. La noi este această problemă permanentă pe care va trebui să avem curajul să o abordăm, pentru că altfel energiile societăţii, într-o măsură importantă, sunt consumate pe dezbateri sterile", a susţinut el. 

În opinia sa, monarhia constituţională are avantajul că situează monarhul "deasupra şi în afara" jocului politic şi a partidelor politice.

"Preşedintele, în loc să fie arbitru, preferă tot timpul să fie un jucător, care, în loc să-şi îndeplinească rolul constituţional de a media între puterile statului, devenind jucător, îşi pierde credibilitatea. Şi, atunci, sigur că tot sistemul constituţional suferă din acest motiv", a completat Tăriceanu. 

În ceea ce priveşte propunerea legislativă referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, Tăriceanu, care este unul dintre iniţiatori, a afirmat că în spaţiul public au apărut foarte multe comentarii făcute cu "o totală necunoaştere" a conţinutului proiectului.